ReActing as a Star – novi međunarodni program posvećen poticanju umrežavanja filmskih i audiovizualnih glumaca u regiji i povećanju njihove prisutnosti u europskoj filmskoj industriji, održan je u Kranju, u okviru drugog izdanja Filmskog festivala Krafft Actors, od 16. do 19. juna. Platforma je nastala na inicijativu Slovenskog filmskog centra, a ostvarena je u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, Međunarodnom mrežom direktora kastinga (ICDN) i partnerskim filmskim centrima iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. 

“Oduševljena sam što smo glumcima uspjeli pružiti posebnu priliku za istraživanje i umrežavanje. Slovenija pretežno sudjeluje u koprodukcijama s ostalim zemljama iz regije. Stoga se posebno važnim čini olakšati umrežavanje i povećati prepoznatljivosti glumaca iz regije. Ključno je da su važnost ovog projekta prepoznali i moje kolege iz drugih filmskih centara, a to ovom profesionalnom događaju na festivalu u Kranju daje posebnu težinu i osigurava dugu i stabilnu budućnost," rekla je Nataša Bučar, ravnateljica Slovenskog filmskog centra, povodom završetka prvog izdanja projekta.

Na prvom izdanju platforme ReActing as a Star sudjelovali su sljedeći glumci iz regije: iz Bosne i Hercegovine Alban Ukaj, Alena Džebo i Kerim Čutuna; iz Slovenije Maruša Majer, Saša Pavlin Stošić i Jure Ivanušič; iz Hrvatske Judita Franković Brdar, Goran Marković Josip Ledina; iz Makedonije Zorica Nuševa, Xhevdet Jashari, Tamara Ristoska i Sabina Memishi; iz Srbije Katarina Marković, Petar Benčina i Milena Božić; te iz Crne Gore Emir Ćatović, Kristina Obradović i Milica Ščepanović.

Program ReActing as a Star ima za cilj okupiti filmske glumce, direktore kastinga i agente te ih promovirati na regionalnoj i međunarodnoj razini. Zamišljen je kao događanje za umrežavanje na kojem glumci mogu povećati svoje kompetencije i proširiti znanja, istovremeno stvarajući nove poslovne prilike. Tijekom trodnevnog događanja, renomirani glumci, redatelji, direktori kastinga i agenti podijelili su svoja profesionalna iskustva u svojstvu stručnjaka i voditelja tematskih radionica.

Na kraju prvog izdanja, pokretačica i voditeljica programa Tina Hajon izjavila je: “Provedba programa ReActing – prvog takve vrste u našoj regiji – bila je vrlo konstruktivna i uspješna. Veseli me što je Slovenija imala priliku ugostiti sve ove istaknute glumce i glumice, radeći na zajedničkom cilju u suradnji s renomiranim filmskim profesionalcima iz inozemstva. Svakako smo dobili zamah za organiziranje novih izdanja programa ReActing!”

Međunarodni program uključivao je radionice koje su vodili hrvatski glumci Leon LučevJelena Graovac Lučev, direktorica kastinga na filmovima francuskog redatelja Luca Bessona, Nathalie Chéron i redateljica Teona Strugar Mitevska iz Sjeverne Makedonije. Majstorska predavanja, koja su također bili otvorena za javnost, održali su poznati i višestruko nagrađivani hrvatski redatelj Dalibor Matanić, direktorica kastinga na filmu Najgora osoba na svijetu Yngvill Kolset Haga, te redateljica pokreta i koordinatorica intimnih scena za film, TV i teatar Ita O'Brien. Upravo je snimanje intimnih scena bila središnja tema festivala, jer je to najizazovniji aspekt glumačkog rada.

Geslo prvog izdanja međunarodnog programa ReActing as a Star bilo je "Glumi lokalno, djeluj globalno".