European Film Promotion

Bosna i Hercegovina je sa Udruženjem filmskih radnika BiH pristupila mreži European Film Promotion, te sada radi još značajnije i vidljivije promocije bosanskohercegovačkog filma i talenata.

 European Film Promotion (EFP) je jedina međunarodna mreža organizacija koje se bave promocijom i marketingom evropskog filma u širem međunarodnom kontekstu. Osnovana je 1997. godine a sada ovu mrežu čini 37 organizacija iz evropskih država koje su specijalizirane za pormociju svojih nacionalnih kinematografija. Pod zajedničkim krovom, sve ove organizacije u sklopu EFP-a promoviraju svoje kinematografije tako čineći fantastičan presjek evropskog filma i talenata.

Veliki projekti EFP-a su:

- Shooting Star - promocija mladih glumačkih talenata na Filmskom Festivalu u Berlinu,

- Producers on the Move - promocija novih producenata na najvećem marketu na svijetu Marche du Film Cannes Film Festivala,

- Paket promocije kandidranog filma za nominaciju za Oscara u LA

- Projekat promocije filmova autorica na Sidney Film Festivalu

- Sedmica dokumentarnog evropskog filma u prestižnom Metrographu u New Yorku

- te predtsavljenj studentskih filmova na filmskom festivlau u Karlovy Varima


Osim toga EFP svojim članicama nudi još niz mogućnosti za promociju i razvoj kinematografije u cijelom svijetu.

Udruženje filmskih radnika BiH je pristupilo EFP prije dvije godine, a već se možemo pohvaliti i prvim rezultatima ovog članstva. 2015. godine naš član, mladi i perspektivni producent Adis Đapo, učestvovao je na Toronto Lab, a 2016. bio je učesnik programa Producers on the Move na kanskom filmskom festivalu. Ove godine ponovo smo imali producenta u ovom prestižnom program a to je bio naš mladi producent Zoran Galić.


Više o European Film Promotion