European film challenge

Udruženje filmskih radnika se, kao partnerska organizacija, prijavio na MEDIA fond s projektom European Film Challenge. MEDIA je projekat odobrila, te već treću godinu i učesnici iz Bosne i Hercegovine moći će učestvovati u ovom projektu. 

Naime, Bosna i Hercegovina s Udruženjem filmskih radnika je jedna od osam zemalja učesnica European Film Challengea. Nosilac projekta je The Film Agency (Španija, Portugal, Italija), a ostali partneri su Kinobize (Latvija), Kino Metropolis (Litvanija), Beldocs (Srbija), te Blink 42-21 (Sjeverna Makedonija). 

Projekat funkcioniše tako što se iz zemalja učesnica projekta prijavljuju osobe starije od 18 godina, koje imaju zadatak pogledati 10 europskih filmova, te na taj nači sakupljaju bodove. Filmovi se mogu gledati na bilo kojim legalnim platformama, u kinima ili na festivalima, a način gledanja filma definiše i to koliko bodova učesnik dobija. Ograničen broj bodova se dobija i pozivanjem drugih osoba da se registruju i učestvuju u izazovu. Učesnici su dužni informaciju o pogledanom filmu podijeliti na jednoj od društvenih mreža. Pod terminom evropski film, Izazov podrazumijeva filmove čije je trajanje duže od 52 minute, a producirani su u zemaljama članicama EU, zemaljama učesnicama u MEDIA projektu (Island, Norveška, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Gruzija, Moldavija, Makedonija, Srbija i Ukraina), te također Švicarskoj.   

Nagrada za učesnika s najviše bodova je odlazak na Berlinale, za prvi dio izazova, odnosno odlazak na Cannes Film Festiva i Venezia Film Festival, za drugi i treći dio izazova. 

Ovaj projekat smatrali smo zanimljivim i suvremenim načinom za promociju evropskog filma, ali i promociju gledanja filmova u kinima, te smo izuzetno ponosni partneri u ovogodišnjem #europeanfilmchallenge.