Katalog BH filma

Udruženje filmskih radnika od 2003. godine pormovira bosanskohercegovačku kinematografiju posebnim izdanjem koje okuplja sve podatke o završenim filmovima u BiH u protekloj godini. Ove godine pripremamo naše 12. izdanje.

S obzirom na razvoj bosanskohercegovačke kinematografije, te na veliki uspjeh koji naši filmovi postižu u inozemstvu i kod kuće, javila se je potreba za sistematiziranom i organiziranijom promocijom bosanskohercegovačke kinematografije. Svake godine naši filmski radnici, naši članovi obilaze desetine festivala i naši su ambasadori, predstavljajući BiH u najboljem svjetlu.

Kao i ove godine, Bosna i Hercegovina bit će i 2018. godine predstavljena Canneskom filmskom festivalu, te na brojnim filmskim festivalima i manifestacijama u BiH, Evropi i svijetu.

S prošlogodišnjim izdanjem Kataloga, bh. film je već uspješno promoviran na svjetskim filmskim festivalima. Udruženje filmskih radnika BiH želi u najboljem svjetlu predstaviti našu kinematografiju publikacijom kataloga BH. FILM 2017. u kojem će najaviti sve gotove filmove, filmove u pripremi, te kontakte svih producentskih kuća i institucija koje se bave kinematografijom. Ova publikacija predstavlja jedan uobičajni način promocije filma i filmskih autora Bosne i Hercegovine i na taj način se sve svjetske kinematografije predstavljaju u svijetu.

Cilj publikacije je da promovira bosanskohercegovačke filmske autore, reditelje, scenariste, glumce i ostale profesionalce i da ohrabri domaću produkciju i distribuciju domaćeg filma. Katalog je već stekao stanoviti ugled, te je postao materijal koji očekuje regionalna i domaća filmska industrija, međunarodni filmski djelatnici, filmski radnici i autori, te mediji, jer predstavlja jedini izvor provjerenih informacija o svakom filmu koji je proizveden u Bosni i Hercegovni.

Katalog se do 2010. se objavljivao jednom svake druge godine, a od tada svake godine s obzirom da se broj produciranih filmova stabilizirao. Ovo je također dalo prostora da se bolje promoviraju autori: reditelji, scenaristi, producenti, kostimografi, scenografi, ali i glumci, te da se međunarodnoj sceni nude najnoviji naslovi iz naše produkcije. Prošli katalog je predstavio čak 109 filmova. To upravo govori o vrlo živoj i raznovrsnoj filmskoj produkciji.