BH. FILM FESTIVAL

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine inicijator je i glavni organizator festivala bosanskohercegovačkog filma koji se svake godine odvija u sklopu Sarajevo Film Festivala.

Ovaj festival iniciran je 2003. godine, kada je došlo do svojevrsnog preokreta u filmskoj produkciji i kada je, nakon dugo godina pauze, snimljeno čak 6 filmova (3 dugometražna i 3 kratka igrana filma). To je stvorilo osnove za trodnevni događaj tokom 9. Sarajevo Film Festivala, koji je zahvaljujući prisustvu gostiju iz inozemstva i filmskih profesionalaca bio savršena platforma za promociju bh. filma. Publika i gosti Festivala prepoznali su značaj ovog događaja, te su sve projekcije svih filmova bile pune.
Festival je uspješno organiziran 2005., 2007., 2009. i tada se zbog velikog broja snimljenih kratkih, animiranih, dokumentarnih i igranih filmova u Bosni i Hercegovini, ali i zainteresiranosti publike što domaće, tako i strane, pokazala potreba da se festival, umjesto svake druge, održava svake godine. Zbog toga je, u julu 2010. godine, kao zvanični program Sarajevo Film Festivala, održan i peti po redu Festival Bosanskohercegovačkog filma. Tada je prikazano 6 igranih, 10 dokumentarnih i 11 kratkih i animiranih filmova, a festival je ugostio preko stotinu filmskih stvaralaca iz cijele Bosne i Hercegovine.
2011. godine Bosanskohercegovački filmski festival prikazao je 63 domaća filma. Filmska produkcija 2011. godine u Bosni i Hercegovini najviše se isticala po broju snimljenih dokumentarnih filmova, kojih je prikazano čak 26. U cilju promocije mladih filmskih autora iz BiH, prikazano je i 18 studentskih filmova studenata sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, Sarajevo Film Academy i Akademije umjetnosti iz Banja Luke. Održano je i nekoliko specijalnih projekcija, te projekcija kratkih filmova Ivice Matića.
Festival održan u julu 2012. godine prikazao je cjelokupnu filmski produkciju, ali i specijalni program povodom obilježavanja Dana Srebrenice. Po prvi put studentski program bio je takmičarskog karatera te je tročlani žiri dodijelio tri nagrade: nagradu za najbolji bh. studentski film, specijalnu gradu žirija, te specijalno priznanje žirija. Ove nagrade dodijeljene su i na festivalima 2013., 2014., 2015. i 2016.godine, a u konkurenciji za najbolji studentski film od 2014. godine našli su se i filmovi sa Fakulteta dramskih i filmskih umjetnosti iz Bijeljine.
11. BH. Film Festival održan je 2016. godine i prikazao je 76 filmova,  2017 prikazano je 75 filmova, a u okviru ovog izdanja Festivala održao se i prvi sastanak bosanskohercegovačkih filmskih festival, gdje se razgovaralo o budućnosti bh. festivala, ali i mogućim međufestivalskim suradnjama. 2018. godine prikazano je rekordnih 77 filmova.  

Cilj Festivala ostao je nepromijenjen, a to je – promocija bh. filmskih autora, reditelja, scenarista, glumaca, te ostalih filmskih profesionalaca, kao i to da služi kao podstrek za domaću produkciju i distributere domaćeg filma. Sve ove godine Festival je organiziran uz pomoć Sarajevo Film Festivala, te također u saradnji sa Fondacijom za kinematografiju Sarajevo koji su kao partneri prepoznali značaj ovog projekta.

Bosanskohercegovački filmski festival nastavlja pratiti rast i razvoj bh. kinematografije, služi kao platforma za sve filmske radnike Bosne i Hercegovine, spaja mlade talente sa filmskih akademija iz Sarajeva, Banja Luke, Bijeljine i Tuzle, te je također otvoren i za inostrane filmove o BiH i za bh. autore koji žive i rade u inostranstvu.