AMIRA LEKIĆ
AMIRA LEKIĆ

AMIRA LEKIĆ je rođena 1975. u Woodstocku, Kanada. Diplomirala je na Univerzitetu u Windsoru na međunarodnim odnosima. Od 1999. je živjela u Sarajevu, gdje je radila u međunarodnim razvojnim agencijama, poput nevladine organizacije Save the Children. 2007. počela je raditi u filmskoj kući Deblokada, gdje kao izvršna producentica, između ostalih projekata, učestvuje i u produkciji filmova NA PUTU, ZA ONE KOJI NE MOGU DA GOVORE i OTOK LJUBAVI Jasmile Žbanić, te CURE – ŽIVOT DRUGE Andree Štake.

Od 2015. godine radila je kao slobodna izvršna producentica i menadžerica produkcije, te sarađivala sa SCCA/Pro.ba na mnogobrojnim projektima, uključujući i film SMRT U SARAJEVU Danisa Tanovića, te film TABIJA Igora Drljače. Radila je s producentskom kućom Deblokada na filmu MUŠKARCI NE PLAČU Alena Drljevića, kao i s ostalim produkcijama u regionu, poput Embassy Films u Dubrovniku i Division Productions u Ljubljani. Producirala je film Clarrisse Thieme THE PLACE WE LEFT, te bila koproducentica na filmu WHAT REMAINS iste rediteljice. Radila je i u produkciji brojnih kratkih filmova kao što su MUZEJ PREKINUTIH VEZA, OSLOBOĐENJE U 26 SLIKA, RUŽIČASTA RIJEKA, ŽENA U LJUBIČASTOM, ČEKANJE, itd. Surađivala je s brojnim domaćim i regionalnim rediteljima kao izvršna producentica ili koordinatorica produkcije na filmovima STORM (2009) Hansa-Christiana Shmida, U ZEMLJI KRVI I MEDA Angeline Jolie,  THE LOVE OF BOOKS: SARAJEVO STORY Sama Hobkinsona, VENUTO AL MONDO Sergia Castellitta, MOJA TETKA U SARAJEVU Gorana Kapetanovića, SWEET DREAMS Marca Bellocchia, CATALINA Denijala Hasanovića, NE OSTAVLJAJ ME Aide Begić, KAMENI GOVORNICI Igora Drljače, PUN MJESEC Nermina Hamzagića, SYMPATHY FOR THE DEVIL Guillaumea de Fontenaya, MARE Andree Štake, itd. Producirala je debitantski film Emine Kujundžić A PERFECT LOVE STORY WHERE NOTHING GOES WRONG OR DOES IT..?. Također, Amira Lekić bila je izvršna producentica na igranoj seriji KOTLINA (2022) kreatora Amre Bakšić Čamo i Danisa Tanovića.

Amira je radila i na produkciji filma QUO VADIS, AIDA? Jasmile Žbanić, koji je bio nominiran za nagradu Oscar Američke filmske akademije za najbolji međunarodni film. 

Bila je dugogodišnja aktivna članica Udruženja filmskih radnika i članica EAVE mreže.

Amira Lekić preminula je 16. februara 2023. u Woodstocku, Kanada.

2021 – TABIJA (izvršna producentica); A PERFECT LOVE STORY WHERE NOTHING GOES WRONG OR DOES IT..? (producentica)
2020 – QUO VADIS, AIDA? (voditeljica produkcije); MARE (izvršna producentica); WAS BLEIBT I ŠTA OSTAJE I WHAT REMAINS / RE-VISITED, dokumentarni (koproducentica)
2019 – PUN MJESEC (izvršna producentica); SYMPATHY FOR THE DEVIL (voditeljica produkcije)
2018 – KAMENI GOVORNICI, dokumentarni (izvršna producentica)
2017 – CATALINA (voditeljica produkcije); MUŠKARCI NE PLAČU (izvršna producentica), NE OSTAVLJAJ ME (izvršna producentica)
2016 – SMRT U SARAJEVU (voditeljica produkcije); MOJA TETKA U SARAJEVU (voditeljica produkcije); SWEET DREAMS (voditeljica produkcije)
2014 – OTOK LJUBAVI (izvršna producentica); CURE – ŽIVOT DRUGE (voditeljica produkcije); RESORT, kratki dokumentarni (producentica)
2013 – ZA ONE KOJI NE MOGU DA GOVORE (pomoćnica producenta)
2012 – THE PLACE WE LEFT, dokumentarni (producentica); VENUTO AL MONDO (koordinatorica produkcije)
2011 – U ZEMLJI KRVI I MEDA (koordinatorica produkcije za BiH); THE LOVE OF BOOKS (izvršna producentica)
2010 – ŠTA OSTAJE, dokumentarni (voditeljica produkcije)
2009 – NA PUTU (koordinator produkcije, asistentica rediteljice u post-produkciji); MUZEJ PREKINUTIH VEZA, kratki (koordinatorica produkcije); OSLOBOĐENJE U 26 SLIKA, kratki (koordinatorica produkcije); RUŽIČASTA RIJEKA, kratki (koordinatorica produkcije); ŽENA U LJUBIČASTOM, kratki (koordinatorica produkcije); ČEKANJE, kratki (koordinatorica produkcije)
2008 – STORM ( koordinatorica produkcije u BiH)
2002 – SJEĆAŠ LI SE SARAJEVA, dokumentarni (asistent produkcije)