Prvi dio European Film Challengea je gotov! Dok čekamo sljedeće krugove koji će još dvoje Bosanaca i Hercegovaca odvesti na filmske festivale u Kanu i Veneciji, obavili smo kratki razgovor sa Krstinom Majstorović, prvom bosanskohercegovačkom pobjednicom.

Možeš li nam reći malo više o sebi, ko je Krstina Majstorović?

Vjerovatno ću biti sklona prikazu ljepše strane svoje ličnosti, ali tu je druženje u Berlinu da to potvrdi ili opovrgne. Ukratko Krstina Majstorović je za profesiju odabrala hemiju, ali ju oplemenjuje raznim vidovima umjetnosti kao što su literatura, film, pozorište… Inače po prirodi je društvena, uživa u sklapanju novih poznanstava, razmjeni iskustava, ideja i mišljenja. Naravno tu se zadene i koja rasprava gdje izađe na vidjelo njen temperament i ponekad tvrdoglavost.

Odakle ljubav prema filmu?

Kao  tinejdžeri, u trenucima kada pokušavamo shvatiti svijet i naše mjesto u njemu okrećemo se umjetnosti, zato što ona širi vidike. Tako sam i ja sa prijateljicom, većinom zimi u toplom domu, gledala filmove i razvila kritičko mišljenje.

Da li i inače gledaš evropske filmove? Zašto?

Gledam skoro sve vrste filmova, jer nam svaki na svoj način kaže nešto novo ili potvrdi već viđeno. Međutim evropski filmovi, ne znam da li je to posljedica pripadanja tom kulturnom području, na realniji način prikazuju događaje, ljude, njihove odnose i emocije. To se posebno odnosi na životne priče kojima smo svjedoci ili smo ih nekada u životu doživjeli i iskusili.

Kako si saznala za European Film Challenge?

Za European Film Challenge sam saznala preko Facebook stranice EU info centra. Vidjela sam objavu, ali sam onda samostalno istraživala preko internet detalje. 

Da li si ikada ranije bila na Filmskom festivalu u Berlinu?

U Berlinu sam bila turistički, ali na Filmskom festivalu ne. Radujem se što mi se pružila prilika da budem dio toga i osjetim tu atmosferu, nešto sasvim novo za mene.

Jesi li počela sa pripremama za Berlin? Imaš neke planove? Jesi li vidjela prve objave programa?

O Festivalu sam počela čitati pri samom početku izazova, ali sada sam se fokusirala. Nevjerovatno koliko ima popratnog sadržaja, uz filmske projekcije, tako da će biti potrebno izvršiti  selekciju. Iz takmičarskog dijela za Berlinare Special djeluje mi zanimljiv film DER BODEN UNTERN DEN FÜΒEN.