Od 25. do 29. februara 2024. godine se održala treća radionica “Production Development Lab” u sklopu projekta “Shoot Your film! (comprehensive guide to low-budget filmmaking)” u organizaciji Udruženja filmskih radnika u partnerstvu sa Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu i Fakultetom dramskih umjetnosti u Cetinju. Ova radionica održana je online, a njen fokus je bio na finaliziranju pretprodukcije, odnosno finaliziranju scenarija i razvoju budžeta za dva niskobudžetna kratka filma, koji će se snimati u okviru ovog projekta.  

Projekat je raspoređen u pet laboratorija, a u novembru održana prva radionica, gdje je oformljeno 11 timova sačinjenih od studenata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i Fakulteta dramskih umjetnosti u Cetinju. Studenti su timski razvijali svoje ideje, a na koncu druge radionice, održane u decembru u Sarajevu, izabrana su dva pobjednička tima koji će zajedno sa mentorima i ekspertima nastaviti razvijati svoje filmove. Pobjednički timovi HRKLJUŠ i SKLONIŠTE žurno rade na finalnim pripremama za snimanje kratkometražnih igranih filmova, te će pokazati svoje vještine niskobudžetnog stvaranja filma. 

Studenti ASU i FDU čiji projekti nisu prošli u sljedeći krug su imali priliku da se pridruže pobjedničkim ekipama u stvaranju filmova, te da prisustvuju dva masterclass-a, “Sarajevo City of Film” koji je vodio bh producent, direktor Sarajevo Film Festivala i profesor na ASU Jovan Marjanović, te masterclass “Low-budget Filmmaking” bh producentice i profesorice na ASU Amre Bakšić Čamo. Mentori koji su u okviru ove radionice radili s timovima su rediteljica Aida Begić i producent Ishak Jalimam.

Projekat „Shoot your film“ je dobitnik granta kroz „Culture and Creativity Learning Labs“ koji sprovodi British Council u okviru projekta „Culture and Creativity for the Western Balkans” koji je finansiran od strane Evropska unije a zajednički ga sprovode UNESCO, British Council i Italijanska agencija za razvojnu suradnju (AICS).