BiH film TAKO DA NE OSTANE ŽIVA, autora Faruka Lončarevića proglašen je najboljim filmom i osvojio Palmera d'or (Zlatna palma) na tek završenom Mostra de Valencia, prestižnom filmskom festivalu zemalja Mediterana koji se već 36. put održava u ovom španskom gradu. Međunarodni žiri sastavljen od uglednih evropskih filmskih umjetnika kao razloge je naveo da film “…traži aktivan stav gledalaca i predlaže reflektiranje o društvu koje se nije oporavilo od nasilja prošlosti i koje je stoga osuđeno da ga neprestano ponavlja.” 

Radnja filma smještena je u bosansku provinciju. Aida je prekinula vezu sa nasilnim Kerimom i želi napredovati u životu, ali veze su jače nego što misli i banalna svakodnevnica je vodi dublje u mrak. Film je inspirisan istinitim događajem.

Podsjećamo da je film TAKO DA NE OSTANE ŽIVA premijerno prikazan na ovogodišnjem Trieste Film Festivalu, gdje je osvojio Specijalno priznanje.

Glavne uloge u filmu tumače Aida Bukva i Dino Sarija, a u filmu glume i Enes Kozličić, Aleksandar Seksan, Faketa Salihbegović – Avdagić, Mehmed Porča, Ivana Vojinović, Dženita Imamović Omerović, Mirela Lambić, Dina Mušanović, Admir Šehović, Nadine Mičić, Saša Krmpotić i Bakir Silajdžić. Režiju i scenarij za film potpisuje Faruk Lončarević, direktor fotografije je Alen Alilović, dizajn zvuka radio je Mirza Tahirović, kostimografiju Lejla Graho, montažeri filma su Redžinald Šimek i Faruk Lončarević, a film su producirali Faruk Lončarević i Rusmir Efendić.