52. izdanje Internacionalnog filmskog festivala Karlovy Vary, koji će se održati od 30. juna do 9. jula, objavio je selekciju glavnog takmičarkog programa. Ovaj program prikazat će 12 filmova, od kojih 8 svjetskih i 4 internacionalne premijere.

U glavnoj konkurenciji bit će prikazan i bosanskohercegovački film MUŠKARCI NE PLAČU Alena Drljevića. Ovaj film nastao je prema scenariju Alena Drljevića i Zorana Solomuna, a snimljen je u produkciji sarajevske producentske kuće Deblokada. Glavne uloge tumače Emir Hadžihafizbegović, Leon Lučev i Boris Isaković.

Film je priča o ratnim veteranima, nekadašnjim pripadnicima različitih vojski koje su međusobno ratovale na području bivše Jugoslavije. Oni su gosti zabačenog planinskog hotela kao učesnici radionice čiji je cilj suočavanje s prošlošću...

Inače, ovo je prvi dugometražni igrani film Alena Drljevića, koji iza sebe ima zapažene dokumentarne i kratke igrane filmove.

Za više informacija o Festivalu, te detaljan pregled ovogodišnje selekcije posjetite oficijelnu web stranicu Internacionalnog filmskog festival Karlovy Vary.