Program Goethe-Instituta FIRST FILMS FIRST je intenzivni program profesionalne obuke namijenjen filmskim rediteljima iz Jugoistočne Evrope.

FIRST FILMS FIRST se sastoji od 4 modula/radionice, u ukupnom vremenskom rasponu od godinu dana, osmišljenih tako da omoguće učesnicima da razviju svoj prvi dugometražni igrani film, vodeći ih korak po korak kroz različite faze razvoja projekta.

U fokusu programa je razvijanje priče u scenarij, nalaženje jedinstvenog vizuelnog filmskog stila, rad s glumcima, kao i produkcija, plasman i prezentacija debitantskih dugometražnih igranih filmova. Predavači su vodeći evropski filmski stvaraoci i stručnjaci. 

FIRST FILMS FIRST se usredsređuje na samo osam učesnika, kako bi omogućio individualni pristup i prilagođavanje programa tako da na najbolji način zadovolji profesionalne potrebe svakog od učesnika ponaosob. 

Svaki od modula održava se na po jednom od relevantnih filmskih festivala u regionu: Međunarodnom filmskom festivalu u Klužu (Rumunija), Festivalu „Braća Manaki“u Bitolju (Makedonija), Festivalu autorskog filma u Beogradu i Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji (Bugarska).

Zavisno od epidemiološke situacije First Films First zadržava opciju da će se ovogodišnji moduli održati online. 

Konkurs za prijave projekata je otvoren do 1. marta 2022.
Detaljne informacije o konkursu mogu se pronaći ovdje.