U radnim jutarnjim satima, po srednjoevropskom vremenu, održana je dodjela nagrada Oscar, Američke filmske akademije.

Ove godine Bosna i Hercegovina je drugi put u svojoj historiji imala film nominovan za ovu prestižnu nagradu. Film QUO VADIS, AIDA? rediteljice Jasmile Žbanić je bio nominovan u kategoriji za Najbolji međunarodni dugometražni film. Ipak, u ovoj kategoriji Oscara je osvojio danski film ANOTHER ROUND u režiji Thomasa Vinterberga. 

Prva nominacija za Oscara za Bosnu i Hercegovinu je bila 2002. godine, kada je Danis Tanović nagrađen Oscarom za film NIČIJA ZEMLJA, kojeg je, kao i film QUO VADIS, AIDA? za Oscara kandidovalo Udruženje filmskih radnika BiH.

QUO VADIS, AIDA? je premijerno prikazan u takmičarskoj selekciji filmskog festivala u Veneciji, poslije čega je prikazan na filmskim festivalima širom svijeta i osvojio je brojne nagrade, te je bio nominovan i za dvije BAFTA nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost u kategorijama za najbolji film van engleskog govornog područja i za najbolju režiju.

Radnja filma QUO VADIS, AIDA? govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset hiljada stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Ubijeđena je da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni.

Uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler , Dino Bajrović, Reinout Bussemaker,Teun Luijkx, Juda Goslinga, Jelena Kordić Kuret, Alban Ukaj, Ermin Bravo, Edita Malovčić, Rijad Gvozden, Saša Oručević, Jasenko Pašić, Merima Lepić – Redžepović, Kemal Rizvanović, Minka Muftić, Dražen Pavlović, Adi Hrustemović, Mario Knezović, Sanela Krsmanović – Bistrivoda, Nusmir Muharemović, Luna Zimić Mijović, Ermin Sijamija, Alija Aljović, Sanin Milavić i Hadžija Hadžibajramović. 

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH).

Film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija) , N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška) i u partnerstvu sa Radio Televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.

Udruženje filmskih radnika upućuje najiskrenije čestitke Jasmili Žbanić i ekipi filma QUO VADIS, AIDA? i zahvaljuje im što su bosnaskohercegovačku kinematografiju još jednom stavili u centar svjetskog interesa i učinili konkurentnom na svjetskom filmskom tržištu, uprkos svim preprekama koje su morali proći kako bi ovaj izvanredni film snimili!

Iznimno smo ponosni što se bosanskohercegovački film našao u konkurenciji pet najboljih internacionalnih filmova na svijetu.