Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) u New Yorku objavio je program za 2023. godinu. Od velikog broja filmova prijavljenih BHFF-u na razmatranje, u finalni program festivala odabrano je ukupno dvanaest filmova. Devetnaesti po redu festival će takođe imati i seriju interaktivnih diskusija s gostima festivala, koje će trajati tokom Festivala od 12. do 15. aprila u SVA teatru u New Yorku. Prodaja ulaznica počinje uskoro.
 
Ovogodišnja selekcija filmova dočarava opseg i širinu filmskih ostvarenja koja potiču iz Bosne i Hercegovine, balkanskog regiona i bosanskohercegovačke dijaspore širom svijeta. BHFF sa zadovoljstvom objavljuje da su, po prvi put, ogromna većina reditelja na ovogodišnjem festivalu žene. Štaviše, priče i teme  filmova koji su odabrani ove godine sugeriraju zavidan raspon, kao i raznovrsne  kinematografske stilove, estetiku, i format. Kao skromna filmska industrija koja se i dalje suočava s problemima finansiranja i slabe infrastrukture, bosanska kinematografija uprkos izazovima nastavlja da cvjeta. BHFF ima čast da i dalje bude važna platforma za afirmaciju rada kako etabliranih, tako i novih filmskih stvaratelja.

Devetnaesti godišnji BHFF prikazat će tri dugometražna igrana filma, pet kratkih igranih filmova i četiri dokumentarna filma. Dvanaest filmova odabranih za prikazivanje na 19. po redu BHFF-u takmiči se za nagrade žirija BHFF-a za najbolji dokumentarni film, najbolji kratki ili animirani igrani film, najbolji dugometražni igrani film, najbolju glumačku izvedbu, posebno priznanje žirija, kao i BHFF nagradu publike za najbolji film.

Kompletan program BH Film Festivala u New Yorku možete pogledati ovdje