Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF), koji se ove godine održava uživo i online, objavljuje program ovogodišnjeg izdanja Festivala. Od velikog broja filmova pristiglih na razmatranje BHFF-u, u finalni program festivala odabrano je ukupno 10 filmova, te 4 filma koja će biti prikazana samo na online platformi. 18. BHFF također će predstaviti ​​niz razgovora i diskusija uživo s filmskim autorima. Festival će trajati od srijede, 20. aprila do nedjelje, 24. aprila u SVA Theatre u New Yorku i online. Ulaznice su već dostupne u prodaji.

Ovogodišnja selekcija filmova prikazuje širinu umjetničkih ostvarenja filmskih autora iz Bosne i Hercegovine, regije i šire. BHFF sa zadovoljstvom prikazuje djela mnogih etabliranih bosanskih filmskih, ali i nove nade domaće kinematografije. Teme kojima se bave filmovi u ovogodišnjoj selekciji kreću se od nježnih i univerzalnih porodičnih priča, ekoloških tema koje su aktualne i lokalno i globalno, fascinantnih priča o jedinstvenim pojedincima, kao i priča koje se bave ratnim traumama i gubicima. Na festivalu će biti organizirana i specijalna projekcija nagrađivanog filma Jasmile Žbanić QUO VADIS, AIDA?

Osamnaesti BHFF prikazat će četiri dugometražna igrana filma, tri kratka igrana filma i četiri dokumentarna filma. Deset selektiranih filmova osamnaestog BHFF-a takmičit će se za  Nagrade žirija BHFF-a za najbolji dokumentarni film, najbolji kratki ili animirani film, najbolji dugometražni igrani film, najbolju glumačku izvedbu i posebno priznanje žirija, kao i BHFF Nagradu publike za najbolji film.

Kompletan program 18. BHFF dostupan ovdje.