Danas je u konkurenciji Horizonti prestižnog filmskog festivala u Veneciji prikazan film NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU.

Premijeri filma prisustvovali su bosanskohercegovačka scenaristica Elma Tataragić, rediteljica Teona S. Mitevska, producentica i glumica Lambina Mitevska, bh. producentici Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo, te glumci Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović, a prve reakcije publike i kritike na film su izvanredne. 

Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a donosi priču o ženi koja odlazi da upozna muškarca svog života, a zapravo upoznaje svoga neprijatelja. U filmu se miješa humor s tugom, ozbiljni i lagani sadržaj, sve do samoga razrješenja, u kojem su likovi ponovo primorani da se vrate u ratne događaje, koji se sada miješaju sa današnjicom.

U okviru programa Horizonti bit će dodijeljene nagrade za najbolji film, za najboljeg reditelja ili rediteljicu, za najbolji scenarij, te nagrade za najbolju glumicu i najboljeg glumca. Za nagrade su, dakle, nominirani: scenaristica Elma Tataragić, glumica Jelena Kordić Kuret i glumac Adnan Omerović iz BiH. Venecijanski festival otvoren je 31.8., traje do 11.9. i predstavlja jedan od najznačanijih filmskih festivala na svijetu.

Podsjećamo, film NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za kinematografiju Sarajevo, a nakon premijere u Veneciji, film će biti prikazan u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Torontu.