European Film Challeng uspješno je završen, a pobjednica posljednjeg, trećeg kruga ovog izazova, koji je trajao od 7. maja do 15. jula, je Mirela Salihović iz Sarajeva.

Nakon neizvijesne borbe za prvo mjesto, Mirela je zasluženo došla do svoje nagrade – putovanja na Venecijanski filmski festival (28. august - 7. septembar), uz plaćene troškove prijevoza, smještaja, te obezbijeđeno prisustvo na filmskim projekcijama.

Jednako uzbudljivo do nagrada u prethodna dva kruga takmičenja došli su Krstina Majstorović, koja je uživala na Berlinaleu, te Milan Senić, koji se upoznao sa svim čarima Kanskog festivala.

Sve ovo ukazuje na činjenicu da je interesovanje, posebno mladih ljudi, za European Film Challenge tokom sva tri kruga izazova bilo veliko. Pored zavidnog odaziva filmofila iz cijele BiH, Izazov je postigao svoj najbitniji cilj – dodatno je promovirao gledanje evropskih filmova, naročito u kinima.

European Film Challenge je po prvi put održan u Bosni i Hercegovini zahvaljujući podršci MEDIA fonda (Creative Europe), uz medijsku potporu RSG i ANTena Sarajevo, te u partnerstvu sa kinima Meeting Point i Cinema City iz Sarajeva i Cineplexx Palas iz Banja Luke.

Prvi European Film Challenge u našoj zemlji je završen, dok čekamo sljedeći i nove učesnike koji će otputovati na filmske festivale u Berlin, Cannes ili Veneciju, uživajte u evropskim filmovima i pratite Facebook stranicu EuropeanfilmchallengeBiH za dalje informacije.