Milan Senić, sarajevski modni dizajner i kostimograf, pobjednik je drugog kruga European Film Challengea i trenutno se pakuje za odlazak na Cannes Film Festival, koji je počeo 14. maja. Pročitajte šta Milan misli o našem izazovu, šta očekuje od odlaska u Cannes i pratite kako će mu biti na putu u narednim danima.

 

Zašto ste odlučili da se prijavite na European Film Challenge? Kako ste uopšte saznali za njega?

 

Informacija o European Film Challengu došla je do mene putem socijalnih mreža, konkretno FaceBooka. Ideja da gledaš filmove i osvojiš putovanje na prestižni filmski festival učinila mi se genijalna. Odlučio sam pokušat uprkos činjenici da ne raspolažem velikom količinom slobodnog vremena. Prije Challengea važio sam za nekoga ko nema vremena da gleda filmove koliko bi želio, tako da mi je cijela igra pomogla da ponovno uspostavim dobru naviku redovnog gledanja filmova. Nužno se, po ko zna koji put nametnuo zaključak: ako nešto želiš naći ćeš način da to uradiš, ako ne želiš naći ćeš izgovor.

 

Da li i inače gledate evropske filmove?

 

Evropski film je „moja šolja čaja“. U potrazi za zanimljivim evropskim filmovima otkrio sam dosta zanimljivih autora i filmskih ostvarenja. Do sada moj primarni afinitet su bile kinematografije Španije, Italije i Francuske. Prijatno iznenađenje mi je mađarski film sa kojim se nisam imao prilike susresti do sada. 

 

Vi ste modni dizajner, povremeno radite i filmske kostime, da li mislite da bi prisustvo na Filmskom festivalu u Cannesu moglo biti i korisno, ne samo ugodno?

 

Cannes vazi za filmski festival na kom moda spada u jedan od najbitnijih segmenata festivala, tako da vjerujem da će biti poseban doživljaj pratiti sve to na licu mjesta. S obzirom na važnost festivala za filmsku i modnu industriju mislim da će odlazak u Cannes svakako biti korisno profesionalno iskustvo.

 

Kako vam izgledaju pripreme za put, jeste li pogledali program, imate već neke ideje kako provesti svoje vrijeme u Cannesu?

 

Postoji odeređena trema, jer prvi put odlazim na veliki festival kao sto je Cannes. Prikupljam informacije, istražujem, uspostavljam networking, pokušavam produktivno organizovati vrijeme. Zapravo sve su to slatke muke! Lista to do je velika, a vremena još malo.

 

Imate li neku preporuku za one koji su se odlučili uključiti u treći krug European Film Challengea? 

Svako ko ima želju treba igrati challange. Iz svega može izaći samo niz pozitivnih stvari. Igrajući European Film Challange otkrio sam da nam je dostupno toliko kvalitetnih projekcija filmova koje su besplatne, kao sto su serijali (sedmice i/ili vikendi) nacionalnih kinematografija. Doživljaj gledanja filma u kinu je nezamjenjiv i neuporediv. Dakle  ono što morate investirati kad participirate u ovom Challeangeu su definitivno: volja, želja i vrijeme.