Udruženje filmskih radnika u suradnji s producentskim kućama Deblokada i Pro.ba organizira Komemorativnu sjednicu povodom smrti producentice Amire Lekić, koja je preminula 16. februara u Woodstocku, Kanada.

Komemoracija Amiri Lekić bit će održana u kinu Meeting Point u petak 3.3.2023. s početkom u 14:00h
Pozivamo Vas da svojim prisustvom odate počast našoj dragoj kolegici.

Amira Lekić je rođena 1975. u Woodstocku, Kanada. Diplomirala je na Univerzitetu u Windsoru na međunarodnim odnosima. Od 1999. je živjela u Sarajevu, gdje je radila u međunarodnim razvojnim agencijama, poput nevladine organizacije Save the Children. 2007. počela je raditi u filmskoj kući Deblokada, gdje kao izvršna producentica, između ostalih projekata, učestvuje i u produkciji filmova ZA ONE KOJI NE MOGU DA GOVORE (2013) i OTOK LJUBAV (2014) Jasmile Žbanić, te CURE – ŽIVOT DRUGE (2014) Andree Štake. Od 2015. godine radila je kao slobodna izvršna producentica i menadžerica produkcije, te sarađivala sa SCCA/Pro.ba na mnogobrojnim projektima, uključujući i film SMRT U SARAJEVU (2016) Danisa Tanovića, te film TABIJA (2021) Igora Drljače. 
Radila je s producentskom kućom Deblokada na filmu MUŠKARCI NE PLAČU (2017) Alena Drljevića, kao i s ostalim produkcijama u regionu, poput Embassy Films u Dubrovniku i Division Productions u Ljubljani.  Producirala je film Clarrisse Thieme THE PLACE WE LEFT (2012), te bila koproducentica na filmu WHAT REMAINS (2020) iste rediteljice. 
Surađivala je s brojnim domaćim i regionalnim rediteljima kao izvršna producentica na filmovima NE OSTAVLJAJ ME (2017) Aide Begić, KAMENI GOVORNICI (2018) Igora Drljače, PUN MJESEC (2019) Nermina Hamzagića, MARE (2020) Andree Štake, itd. Producirala je debitantski film Emine Kujundžić A PERFECT LOVE STORY WHERE NOTHING GOES WRONG OR DOES IT..? (2021). Također, Amira Lekić bila je izvršna producentica na igranoj seriji KOTLINA (2022.) kreatora Amre Bakšić Čamo i Danisa Tanovića. 
Amira je radila i na produkciji filma QUO VADIS, AIDA? Jasmile Žbanić, koji je bio nominiran za nagradu Oscar Američke filmske akademije za najbolji međunarodni film. 

Bila je dugogodišnja aktivna članica Udruženja filmskih radnika i članica EAVE mreže.
Svima onima koji su imali sreću upoznati Amiru, raditi s njom, beskrajno će nedostajati njena profesionalnost, pozitivna energija, toplina i smisao za humor. 
Udruženje filmskih radnika izražava najiskrenije saučešće porodici, kolegama i prijateljima.