Dana 23.3.2024. preminuo je jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pisaca, pjesnika i scenarista, Abdulah Sidran.

Abdulah Sidran rođen je 2.10.1944. godine u Sarajevu, gdje je završio Osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet. Uređivao je omladinske listove i časopise, bio je urednik lista "Naši Dani", deset godina radio na Radničkom univerzitetu "Đuro Đaković", a potom desetak godina kao profesionalni književnik. Do 1992. bio je zaposlen na RTV Sarajevo kao „vodeći dramaturg“.

Sidranova karijera bila je bogata i raznovrsna. U književnosti se javio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju "šezdesetosmaškom". Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima kao što su Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća "Svjetlost", Zmajeva nagrada, Nagrada slobode PEN-centra Francuske, itd.. Izbori iz njegove poezije objavljeni su širom svijeta.

Abdulah Sidran bio je jedan od najpoznatijih i najpriznatijih bosanskohercegovačkih filmskih scenarista, a za svoje scenarije je višestruko i nagrađivan. Scenarista je desetak televizijskih i filmskih djela, a najpoznatiji scenariji čije autorstvo potpisuje Abdulah Sidran su scenariji filmova SJEĆAŠ LI SE DOLLY BELL? i OTAC NA SLUŽBENOM PUTU reditelja Emira Kusturice, KUDUZ i SAVRŠENI KRUG Ademira Kenovića, te PRAZNIK U SARAJEVU Benjamina Filipovića.

Abdulah Sidran je, osim Udruženja filmskih radnika u BiH, bio i član Akademije nauka i umjetnosti BiH i PEN centra.

 

Iza Abdulaha Sidrana ostaje bogatstvo, književno i filmsko, a sa zahvalnošću ćemo ga pamtiti po djelima kojima je bh. kinematografija upisana u istoriju svijeta filma.