Debitantski dugometražni igrani film rediteljice i scenaristice Une Gunjak EKSKURZIJA, otvorio je program Cineasti del presente, posvećen prvim i drugim filmovima najzanimljivijih novih autora, a nagrađen je Specijalnim priznanjem na dodjeli nagrada Locarno Film Festivala.

Film govori o djevojci Iman koja privlači pažnju starijeg dečka, dok se njen deveti razred priprema za maturalac. Nakon što se poslije igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Film je nastao po scenariju i u režiji Une Gunjak, a ostatak autorske ekipe filma čine direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i majstorica maske Lamija Hadžihasanović-Homarac. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo (SCCA/pro.ba) a koproducenti: Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset) i Mer Film (Gary Cranner).

Film je realizovan kao koprodukcija šest zemalja – Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška i Katar, a podržali su ga Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, HAVC, Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.

Filmski festival u Locarnu jedan je od najdugovječnijih i najznačajnijih europskih festivala, a više o festivalu i nagrađenim filmovima možete saznati na službenoj stranici Locarno Film Festivala.

Bosanskohercegovačka publika će imati priliku pogledati film EKSKURZIJA u okviru programa 29.Sarajevo Film Festivala.