29. Festival autorskog filma održan je od 24.novembra do 1. decembra u Beogradu.
Žiri takmičarskog programa ove godine bili su Kamen Kalev, Valentina Maurel i Vanja Kovačević, a nagradu
„Gordan Mihić“ za najbolji scenarij odlučili su dodijeliti bh. autorici Uni Gunjak za film EKSKURZIJA.


Podsjećamo da je film EKSKURZIJA svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu gdje je osvojio Specijalno priznanje. Na 29. Sarajevo Film Festivalu imao je gala projekciju u okviru Takmičarskog programa – igrani film izvan konkurencije, te u BH Film programu. Film je prikazan na Bihać Avantura Film Festivalu, gdje je osvojio Grand Prix „Unska sirena“, Montenegro Film Festivalu u Herceg Novom gdje je osvojio Zlatnu mimozu za najbolji scenarij (Una Gunjak) i Zlatnu mimozu za najbolju glumicu (Asja Zara Lagumdžija), na međunarodnim filmskim festivalima u Kopenhagenu, Luksemburgu, Rimu, Sao Paolu, a ovogodišnji je bh. kandidat za nagradu Oscar. 

Također, žiri Hrabrog Balkana u čijem su se sastavu našli Dimitris Kerkinos, Dina Pokrajac i Nikola Stojanović, odlučili su da je “Najhrabriji film Balkana” ove godine film ŠUTNJA RAZUMA rediteljice Kumjane Novakove.

Film ŠUTNJA RAZUMA rađen je u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, a potresno je svjedočanstvo silovanih žena Foče i okoline. Film je premijerno prikazan u okviru Takmičarskog programa – Dokumentarni film 29. Sarajevo film festivala, te u BH Film programu.

Više informacija o ovogodišnjem izdanju Festivala Autorskog Filma, možete pronaći ovdje

 

FOTO: Tanja Drobnjak