Film QUO VADIS, AIDA? bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić našao se među tri nominovana filma za Evropsku filmsku nagradu publike LUX skupa s filmovima FLEE Jonasa Pohera Rasmussena i GROSSE FREIHEIT Sebastiana Meisea, među kojima je osvojio prvu nagradu.

"Ja sam Bosanka. Živim u Bosni gdje je Srebrenica još uvijek velika trauma koja se održava na naš svakodnevni život. Kada sam počela raditi na filmu, mislila sam da će on biti bitan za Evropu, ali tada nisam mogla ni zamisliti da će se tu desiti još jedan rat. Mislila sam da se takvo nešto više neće ponoviti", rekla je Jasmila Žbanić nakon uručenja ove prestižne nagrade.

LUX nagradu pokrenuli su Evropski parlament i Evropska filmska akademija u septembru 2020. godine, a ona predstavlja nekadašnju dodjelu EFA People's Choice Award i Lux Prize.

Podsjećamo da je svjetska premijera filma QUO VADIS, AIDA? održana je na 77. Venecija film festivalu, a nakon toga film je prikazan i na drugim brojnim festivalima među njima festival u Torontu, Hamburgu, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu evropskog filma u Sevilli, meksičkom Los Cabos film festivalu, francuskom Arras Film festivalu, Međunarodnom film festivalu Macao u Kini, i mnogim drugim značajnim festivalima. Film je bio nominiran i za nagradu Oscar Američke filmske akademije i Nagrade Britanske Filmske Akademije BAFTA, a dobitnik je Independent Spirit Awardsa, te na desetine nagrada na različitim filmskim festivalima širom svijeta. Također, film QUO VADIS, AIDA? je na 34. dodjeli nagrada Evropske filmske akademije proglašen  najboljim filmom, Jasmila Žbanić je dobitnica nagrade za najbolju redateljicu, a Jasna Đuričić dobila je nagradu EFA-e za najbolju glumicu u 2021. godini.