Sutra, 14.8. u 15:00 u Cineplexxu u Sarajevu i u 18:00 u Cineplexxu Plaza Mostar u sklopu  BH Film programa, bit će prikazan dokumentarni film Ekspedicija na tri rijeke Irfana Alijagića i Ervina Duratovića. Ukoliko ste ljubitelji rijeka i netaknute prirode, ovaj film definitivno ne želite propustiti.

Adnan Rapid Kurtagić i Edin Redžić odrasli su uz rijeku Unu i još u djetinjstvu su počeli voziti kajake. Prijatelji su često maštali o tome da jednog dana kajacima prođu neispitane brzake Une i njenih pritoka. Ekspedicija na tri rijeke prati ih u misiji ostvarivanja njihovog sna.

Najčešće, kada u današnje vrijeme gledate u filmovima snimke sa go-pro kamera i kadrove iz zraka rađene dronom ne možete pobjeći od osjećaja pretjerivanja, rediteljske potrebe da iskoristi tehnologije koje su sada dostupne za relativno male pare. Ekspedicija na tri rijeke je snimljena na ovaj način i nemoguće je zamisliti je ikako drugačije. Protagonisti filma se probijaju kroz granje, upadaju u rijeke, skaču niz bukove i go-pro kamere, koje ih ponekad čak dovode u opasnost, čine da se gledatelji drže ruba sjedišta, osjećajući i oni napade adrenalina. U isto vrijeme, snimci urađeni dronom u ovom filmu zaista služe za to da izgledaju lijepo. Priroda oko Une i njenih pritoka, kao i same rijeke, izgledaju toliko fascinantno da je gotovo nezamislivo da budu snimljeni ikako osim iz ekstremnog gornjeg rakursa.

Cijeli film Rapid i Edin prepričavaju svoj put, sa čim su se suočavali i kako su donosili odluke i zašto, ali i njihovim patriotskim i gotovo ljubavnim porukama rijeci Uni. Ovo je možda i ponajslabiji dio filma, jer je slika toliko fascinantna, kao i ono što oni čine, da često može funkcionirati i bez donekla patetičnog odnosa koji naracija donosi. 

Ovaj turistički, avanturistički dokumentarac, u sebi nosi još jedan bitan aspekt – skreće pažnju na ekologiju. Kako u filmu kažu, na nešto više od 200 rijeka u Bosni i Hercegovini, planirano je više od 300 hidroelektrana. Ako niste razmišljali o ovom problemu ranije, možda je pravi trenutak da pogledate Ekspediciju na tri rijeke i vidite šta je u opasnosti.