U konkurenciji dugometražnih igranih filmova Evropskih filmskih nagrada našli su se filmovi EKSKURZIJA Une Gunjak, SWEET DREAMS Ene Sendijarević i NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU Teone Strugar Mitevske, za koji je scenarij pisala bh. scenaristica Elma Tataragić. 

Film EKSKURZIJA je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Locarno Film Festivalu, gdje je otvorio program Cineasti del presente, posvećen prvim i drugim filmovima najzanimljivijih novih autora, a nagrađen je Specijalnim priznanjem na dodjeli nagrada Locarno Film Festivala. Film je prikazan i u okviru programa Sarajevo Film Festivala, Bihać Avantura Film Festivala, gdje je osvojio Grand Prix „Unska sirena“, te na Montenegro Film Festivalu u Herceg Novom, gdje je osvojio Zlatnu mimozu za najbolji scenarij (Una Gunjak) i nagradu za najbolju glumicu (Asja Zara Lagumdžija). EKSKURZIJA je također ovogodišnji bh. kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oscar Američke akademije. 

NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU Teone Strugar Mitevske, za koji je scenarij pisala bh. scenaristica Elma Tataragić, premijerno je prikazan u konkurenciji Horizonti prestižnog filmskog festivala u Veneciji, te je bio prošlogodišnji kandidat za nagradu Oscar ispred Sjeverne Makedonije. Film je nagrađen FIPRESCI nagradom za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, dobitnik je i Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, a prikazan je i u programu Cannes Cinema ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu. 

Film SWEET DREAMS bh. rediteljice Ene Sendijarević, također je premijerno prikazan na Locarno Film Festivalu,  gdje je dobio Nagradu za najbolju ulogu (Renée Soutendijk), nakon čega je prikazan na Chicago International Film Festivalu, Ghent Film Festivalu i Haifa Film Festivalu.

U konkurenciji se našao i film CLUB ZERO Jessice Hausner, koji je manjinska bosanskohercegovačka koprodukcija, a čiji je bh. koproducent Obala Art Centar. 

U konkurenciji se našlo ukupno 40 filmova iz 31 evropske zemlje, a svečana dodjela nagrada Evropske filmske akademije bit će organizirana 9. decembra u Berlinu. 
Za potpunu listu nominiranih filmova i više informacija posjetite oficijelnu stranicu Evropske filmske akademije