Kao i svakog Sarajevo Film Festivala, Udruženje filmskih radnika Federacije Bosne i Hercegovine, dodjeljuje nagrade kako za najbolje bosanskohercegovačke studentske filmove, tako i nagradu Ivica Matić najzaslužnijim filmskim stvaraocima u prethodnoj kalendarskoj godini.

Komisija za dodjelu nagrada za najbolji bh. film u Studentskom takmičarskom programu - BH Film bili su kostimografkinja Lena Samardžić, dramaturg i scenarista Dario Bevanda i reditelj Alen ŠimićOni su odlučili o tri nagrade: za Najbolji studentski film, Specijalno priznanje žirija i Specijalni pomen.

NAJBOLJI STUDENTSKI FILM

U središtu pobjedničkog filma je lik djevojke rastrzane između brige o bolesnoj majci i čežnje za bezbrižnim životom kakve vode njeni vršnjaci. Realističkog stila i nelinearne dramatugije, ovaj film govori o brigama, strahovima, osjećaju krivnje i nadama jedne mlade žene. Skoro u potpunosti oslonjen na ubjedljivu i emotivnu glumačku igru Gracije Filipović film MRTVI ČVOR redateljice i scenaristice Ismire Mašić dobitnik je ovogodišnje Nagrade za najbolji bosanskohercegovački studentski film.

SPECIJALNO PRIZNANJE ŽIRIJA

Priča o sukobu dvojice braće oko međe arhetipska je za naše prostore. Ovaj autentično domaći motiv autori prenose u savremeni urbani ambijent kafane koju braća dobijaju u nasljedstvo i dijele napola. Dosljedno i čisto sproveden režijski postupak čini ovu priču o „dvije kafane pod jednim krovom“ komunikativnim i duhovitim tretmanom na filmu rijetko viđenog parčeta naše stvarnosti. Specijalna nagrada žirija za režiju ide filmu TREND rediteljice Emine Zubčević.

SPECIJALNA POMEN

U snolikoj „skoro pa ljubavnoj“ priči ispunjenom crnim humorom dvoje se nespretnih protagonista konstantno mimoilaze, približavaju i udaljavaju. Zbog autorove originalnosti u vođenju priče i uspostavljaju neobične atmosfere specijalni pomen žirija u kategoriji bosanskohercegovačkog studentskog filma ove godine ide KUDA IDU IZGUBLJENE MAČKE?

 

Komisija za dodjelu nagrade Ivica Matić u 2022. godini su bili dramaturginja Bojana Vidosavljević, te producenti Amira Kudumović i Armin Hadžić.

Za izniman uspjeh u 2022. godini odlučili su nagradu dodijeliti Elmi Tataragić za scenarij filma NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU. Film NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU u fokus stavlja najvažnija pitanja današnjeg bh. društva – pitanja krivice i oprosta, ali i toga kako skupiti snagu i nastaviti dalje kroz život nakon brojnih osviještenih i neosviještenih trauma koje je rat nanio svima nama. Iza ove prevashodno sarajevske i bosanskohercegovačke priče stoji scenaristica Elma Tataragić, jedna od dobitnica Nagrade Ivica Matić za 2022. godinu. NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU, rediteljke Teone Mitevske, rađen u produkciji Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Belgije, Hrvatske, Danske i Slovenije, imao je svoju svjetsku premijeru u programu Orizzonti Filmskog festivala u Veneciji, a zatim je predstavljen te osvojio nagrade na ostalim važnim svjetskim i regionalnim festivalima. Ovih dana film je ušao i u užu selekciju za nagrade Evropske filmske akademije. 

Ovaj film ne bi bio moguć bez nesebičnog zalaganja bh. koproducenata, Amre Bakšić Čamo i Adisa Đape, ispred produkcijske kuće SCCA/pro.ba, kojima se također dodjeljuje Nagrade Ivica Matić za 2022. godinu.

Komisija je Nagradu za doprinos BH kinematografiji odlučila dodijeliti Predragu Doderu, čovjeku koji je svoj radni vijek posvetio filmskom zvuku u raznim poljima koje ovo važno područje filmske industrije pokriva, te time dao neprikosnoven doprinos našoj kinematografiji. Rođen 1954. godine u Sarajevu, Predrag Doder od 1973. godine radi na TV Sarajevo, kasnije u BHRT-u. Istovremeno stičući iskustvo na televiziji, Doder otpočinje svoje upoznavanje s raznim aspektima filmskog tona. Radi kao mikroman, tonski snimatelj, te majstor tona, a zatim i kao dizajner zvuka kako na televizijskim serijama, tako i na brojnim dugometražnim, dokumentarnim i kratkim djelima, poput filmova SINDROM, PRVO SMRTNO ISKUSTVO, SJEVER JE POLUDIO, GO WEST, PRVA PLATA, SHOPING, ČUVARI NOĆI, ŽENA U LJUBIČASTOM, JASMINA, SEVDAH ZA KARIMA, BELVEDERE, MOSTOVI SARAJEVA, CURE – ŽIVOT DRUGE, KALO, NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA, SABINA K, SMRT U SARAJEVU, MUŠKARCI NE PLAČU, ČISTOĆA, NIŠTA SAMO VJETAR, SIN, SKONCENTRIŠI SE BABA, DESET U POLA, EKSKURZIJA, te brojnim drugim koja su obilježila ne samo domaću, već i regionalnu te evropsku kinematografiju.

 

Po prvi put, ove godine će Udruženje dodijeliti nagradu Amira Lekić producentici ili drugoj članici ekipe koja je na početku svoje karijere, a na dodjeli nagrada je najavljeno da će prva mentorica biti Amra Bakšić Čamo. Prva dobitnica bit će proglašena 21. decembra, na proslavi Dana kratkog filma.