U Banja Luci je 04. i 05.02.2023. održana peta po redu dodijela nagrada „Jan“ za snimateljska postignuća u BiH za 2022 godinu, u sklopu Dana Asocijacije snimatelja i snimateljica u BiH.

Nagrade se dodijeljuju u 7 kategorija, a nagrađeni su:

- Igrani film: Mirsad Herović ( film „Bergen“)
- Dramska Tv/Serija: Erol Zupčević ( Hotel Portofino epizoda 6)
- Dokumentarni film: Igor Ciković ( dok film „Mile“)
- Kratki igrani film: Alen Alilović ( film „Sevap“/Mitzvah)
- Studentski film:  Nada Stjepanović ( film „Trooper“)
- Muzički video spot: Admir Švrakić (Helem Nejse-Guramo tu priču)
- Reklamni video: Arnej Misirlić ( video reklama Emezzeta)
- Specijalno priznanje za saradnju sa sektorom kamere: Aziz Arnautović

Zahvalnice ASBH, za pomoć i podršku u radu dobili su dragi gosti i prijatelji ASBH Miloš Spasojević (SAS) i Simon Tanšek (ZFS). Zahvalnica je uručena i JU Kulturni centar Banski Dvor, koja je bila domaćin svečanosti ove godine.

Pored dodjele nagrada u sklopu Dana ASBH održana je projekcija dokumentarnog filma SLIKE IZ ŽIVOTA BH FILMA, autora Mustafe Mustafića i master class predavanje Miloša Spasojevića direktora fotografije -SAS, čiji je igrani film SLUČAJ HARMS takođe prikazan.
Pored svečanog , edukativnog i radnog dijela u sklopu manifestacije, ASBH prati i savremene tokove kinematografije u tehnološkopm procesu. Ove godine je organizovana prezentacija nove filmske kamere ARRI 35 pod pokroviteljstvom Cine Planet Adria.
Cilj manifestacije Dani ASBH je zbližavanje Asocijacija snimatelja iz regiona, razmjena profesionalnih iskustava, te edukacija (predavanja, master class).
Ove godine, gosti manifestacije su bili članovi ZFS ( Asocijacija snimatelja iz Slovenije) i SAS (Srpska Asocijacija snimatelja, Srbija).
Ideja je da u dogledno vrijeme manifestacija preraste u festival, po uzoru na pomenute dvije Asocijacije koje u svojim zemljama organizuju slične događaje - Festival „Slike u pokretu“ u Srbiji i „BalKam“ u Ljubljani, gdje su članovi ASBH, kao i studenti Akademije umjetnosti iz Banja Luke i Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva redovni gosti i učesnici.
Asocijacija snimatelja i snimateljica u BiH je sretna što je dobila dva nova člana, riječ je o mlađim kolegama Jani Vuković i Zoranu Pilipoviću, te su im ovom prilikom poželjeli dobrodošlicu.