Danas, 17. novembra počinje prva radionica u sklopu projekta “Shoot Your film! (comprehensive guide to low-budget filmmaking)” u organizaciji Udruženja filmskih radnika u partnerstvu sa Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu i Fakultetom dramskih umjetnosti u Cetinju. 

Projekat je raspoređen u pet laboratorija i oformljeno je 11 timova koje čine studenti Odsjeka za dramaturgiju, produkciju, režiju i av režiju Akademije scenskih umjetnosti i Fakulteta dramskih umjetnosti. Prvi lab pod nazivom “Scriptwriting lab” se fokusira na razvoj od ideje do scenarija, gdje su mentori u radu sa studentima bh scenaristica prof. dr. Elma Tataragić, bh redateljica prof. Aida Begić i crnogorski redatelj doc. Dušan Kasalica. U sklopu prvog lab-a održava se i masterclass “„Necessity of Collaboration" koji zajedno vode scenaristica prof. dr. Elma Tataragić, rediteljica Teona Strugar Mitevska i producentica i glumica Labina Mitevska. Na masterclass-u učesnici će imati priliku čuti iskustva tri filmske autorice koje su zajedno snimile tri dugometražna igrana filma, od kojih su dva imala svjetsku premijeru na Filmskom festivalu u Berlinu, a jedan na Filmskom festivalu u Veneciji. Ovaj filmski tim je trenutno su u fazi produkcije svog zajedničkog četvrtog igranog filma, a svijete o neophodnosti i načinu zajedničkog rada podijelit će sa studentima iz Sarajeva i Cetinja.

Projekat „Shoot your film“ je dobitnik granta kroz  „Culture and Creativity Learning Labs“ koji sprovodi British Council u okviru  projekta „Culture and Creativity for the Western Balkans” koji je finansiran od strane Evropska unije a zajednički ga sprovode UNESCO, British Council i Italijanska agencija za razvojnu suradnju (AICS).