Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) u New Yorku objavio je dobitnike nagrade Zlatna Jabuka ovogodišnjeg, osamnaestog po redu, festivala! Dobitnike nagrada Zlatna Jabuka odabrali su članovi žirija: autorica i profesorica Tanya Domi, televizijski i radio reporter Damira Šehanovića i poljska rediteljica Kamila Kuci. Festival je takođe dodijelio Nagradu publike, kao i prvu festivalsku Nagradu za poseban doprinos bosanskohercegovačkoj kinematografiji, koja je uručena Jasmili Žbanić.

Dobitnici nagrada žirija BHFF 2022 Zlatna jabuka su:

KONCENTRIŠI SE, BABA! Pjera Žalice dobio je nagradu žirija za najbolji igrani film na BHFF-u 2022 uz obrazloženje:

Filmu KONCENTRIŠI SE, BABA dodijelili smo glavnu nagradu zbog inteligentnog načina na koji koristi univerzalnu priču o postepeno eskalirajućem konfliktu u jednoj porodici kao metaforu nadolazećeg rata u Sarajevu. Efektan scenarij Pjera Žalice, koji kombinira komediju i tragediju, predstavlja plodno tlo za odlične glumačke izvedbe koje gledaoce drže na rubu stolice do samog kraja. Kroz tonalitet koji nije osuđujući, film pokazuje da nije potrebno puno da se potisnuti sukobi i dugo odgađani razgovori pretvore u težak konflikt internacionalnih razmjera.

Najboljim kratkim igranim filmom proglašen je film WHAT'S THIS COUNTRY CALLED NOW? Josepha Piersona uz obrazloženje žirija:

Ovaj dramatični film na autentičan način prikazuje istinitu ratnu priču novinarke Aide Čerkez, koja radeći intervju s Ismetom, osobom koja je preživjela Prvi i Drugi svjetski rat, odlučuje da ostane u Sarajevu i nastavi izvještavati o ratu u Bosni. Dinamična priča koja prikazuje Sarajevo pod opsadom, kao i dirljive scene u kojima Čerkez šalje malog sina i majku u Njemačku, kako bi mogla izvještavati o ratu na dnevnoj bazi za Associated Press. Kao fascinantan putopis kroz rat, ovaj film otkriva motivacije protagonistkinje u vremenu kada je njen grad suočen sa prijetnjom uništenja.

Također, Zrinka Cvitešić nagrađena je Nagradom za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Aide Čerkez u ovom filmu.

Nagradu za najbolji dokumentarni film dobio je film SAVA Matthewa Somerville, a žiri je odluku objasnio:

Nagradu smo dodijelili filmu SAVA zato što je, kroz antropomorfni glas Mire Furlan, rijeku učinio svojom protagonistkinjom. Rijeka Sava je stavljena u poziciju svjedoka prošlih i budućih vremena, dok u isto vrijeme ne ignorira ni sadašnjost. Dok plovi preko granica Slovenije, Hrvatske, Bosne i Srbije, Sava nam daje uvid u raznovrsne glasove koji predstavljaju duhove prošlosti, želju za ekonomskim prosperitetom, potrebu za međusobnom tolerancijom, i u isto vrijeme ne zazire od drugih problema koji su i dalje sveprisutni od raspada Jugoslavije.

Specijalno priznanje žiri je dodijelio filmu RADIO SLOBODA u režiji Ismara Vejzovića i Bafla Sarhanga:

Zaglavljeni u besmislenosti rata i odvojeni od ostatka svijeta, ljudi nalaze načine da se nose sa ludilom tokom rata u Bosni uz pomoć radio amatera. Pomaganje drugima je fokus ovog moćnog filma koji prikazuje očajnička, ali i opasna nastojanja da se dođe do informacija. Ovaj dirljivi film je omaž radio amaterima koji su svojim sugrađanjima olakšavali tegobe, bar kratkotrajno, pomažući im da kroz kratke razgovore preko radija saznaju da su njihove voljene osobe sigurne za vrijeme brutalnog rata.

Glavna nagrada, BHFF Zlatna jabuka publike za najbolji film festivala, pripala je Igoru Drljači za film TABIJA, koji predstavlja dirljiv portret nedostižne prve ljubavi u društveno neravnopravnom Sarajevu. Drljača je u svom govoru zahvalio publici i festivalu što su prepoznali njegovu jedinstvenu kinematografsku viziju.

Festival je takođe dodijelio svoju prvu Nagradu za poseban doprinos bosanskohercegovačkoj kinematografiji, čija je dobitnica Jasmila Žbanić. U ime festivala, direktor Damir Pozderac i selektori Dijana Jelača i Amir Husak kažu: „Bez sumnje, Jasmila Žbanić je jedan od najuzbudljivijih glasova svjetskog filma današnjice, nevjerovatna ambasadorica Bosne i bosanskog filma, kao i izuzetna predstavnica žena filmskih režiserki. Ogromna nam je čast dodijeliti Jasmili BHFF-ovu prvu ikad Nagradu za poseban doprinos bosansko-hercegovačkom filmu. Ne možemo zamisliti osobu više zaslužnu za ovakvo priznanje našeg festivala.“