Na sinoćnjoj dodjeli Zlatnih arena 70. jubilarnog Pulskog filmskog festivala nagrađeni su najbolji filmovi i filmski radnici. 

Bosanskohercegovački glumac Adnan Omerović nagrađen je Zlatnom Arenom za najbolju mušku ulogu u filmu NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU rediteljice Teone Strugar Mitevske, a za koji je scenarij pisala bosanskohercegovačka scenaristica Elma Tataragić. U obrazloženju nagrade stoji: „Adnan Omerović stvorio je lik kojeg vidljivo i uznemiravajuće razdire nesavladiv osjećaj krivice za dramatične događaje iz prošlosti. Neuroza koja se osjeća u cijelom njegovom biću opipljivo nam dočarava konfliktno stanje svijesti čovjeka progonjenog događajima u kojima je sudjelovao i kao žrtva i kao agresor.“ 

Posebnu nagradu ocjenjivačkog suda dobila je bosanskohercegovačka glumica Jelena Kordić Kuret, za glavnu žensku ulogu u istom filmu. “Jelena Kordić u filmu NAJSETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU napravila je fascinantan lik koji postepeno, uz dugu, preciznu suzdržanost otkriva vanjske i unutarnje ožiljke i stvara luk od pažljivo sagrađene fasade preko dojmljivog rastrojstva do konačnog suočenja.”

Pulski festival održan je od 15. do 23. jula, a publici je predstavio bogat program hrvatskih filmova i koprodukcija.