Danas su u sklopu proglašenja Partnerskih nagrada Sarajevo Film Festivala, proglašeni i pobjednici u kategoriji BH Film - Studentski program. Žiri u sastavu: rediteljica Sabrina Begović Ćorić, filmski teoretičar Strajo Krsmanović i scenarista i filmski kritičar Mirza Skendaragić, izabrali su pobjednike i obrazložili svoj izbor. 

 

Najbolji film: B4 u režiji Alena Šimića i produkciji Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu

Riječ je o jedinstvenom i neponovljivom filmskom činu u kojem se reditelj suočava sa najtragičnijim trenutkom svoga života, koji rekonstruiše i oživljava, pred očima gledatelja te spašava kao vlastito sjećanje. Dok sluša čovjeka koji mu je spasio život, a koji mu do u detalje opisuje pogibiju roditelja, reditelj kao glavni protagonist bježi od kamere, ali ne i od poistovjećenja s vlastitom sudbinom koju hrabro prihvata, jednako kao što i gledatelj prihvata ovaj filmski čin kao svoj. Odsustvo rediteljeve konačne reakcije u filmu, jeste zapravo njegov stav o sjećanju kao "ličnom", psihološkom prostoru koji je do kraja nemoguće podijeliti s ostalima, a koji nakon, poistovjećenja s njim, treba napustiti i nastaviti dalje, pa čak i ako duhom zauvijek ostanemo u njemu, u nekom stanu s brojem B4.

Specijalna nagrada žirija: KORIJEN u režiji Stefana Tomića u produkciji Akademije umjetnosti Banja Luka

KORIJENI su malo remek-djelo asocijativnog dokumentarnog filma u kojem reditelj pronalazi i ističe poetsku prirodu sjećanja. Sjedinjenjem liričnih prizora s vlastitim glasom, suočavanjem prošlosti sa sadašnjošću, smrti sa životom, reditelj snima svoj možda jedini iskren razgovor, s osobom koja više nije među živima. On joj govori sve ono što nikada nije, a u tom "razgovoru" on pronalazi sebe, svoje daleke korijene i sjedinjuje ih s vlastitom prirodom.

Specijalni pomen žirija: SUŽANJ u režiji Igora Đurića u produkciji smjera Animirani film Akademije umjetnosti Banja Luka

U izrazito teškim trenucima za animirani film u BiH, Đurić uspjeva kreirati animacijski jednostavno, a opet kreativno bogato ostvarenje, u kojem su animacija i priča sjedinjeni do krajnosti te koji zajedno prezentuju ideju o čovjeku kao zarobljeniku vlastitih želja, koje nikada nisu u skladu s realnošću, jednako kao što ni odraz u ogledalu nikada nije identičan našim očekivanjima.

 

Svim pobjednicima čestitamo, svi učesnicima zahvaljujemo na divnim filmovima koje smo ove godine imati priliku gledati, a svim studentima inače želimo puno sreće u radu na filmovima koje se nadamo da ćemo gledati sljedeće godine.

Svi koje interesuju filmovi koji su se takmičili ove godine, a još nisu uspjeli da ih pogledaju, mogu to učiniti na ondemand.sff.ba