Piše: Tina Kalinić

Student čita o limnologiji. Ribe miruju zarobljene u staklenkama. Prostorije su ispunjene mikroskopima. Berlinska željeznička stanica vrvi ljudima; i onda voda. Na samom početku drugog dugometražnog igranog filma Daneta Komljena Afterwater, iz savremenog studentskog svijeta selimo u svijet jezera i voda koje će nas odnijeti u svim pravcima.

Afterwater je visoko kontemplativan film. Da biste ga gledali morate biti spremni iz svijesti izbaciti užurbanost života u XXI stoljeću i pustiti misli da plove. Komljen čini sve da bi pomogao publici u ovom procesu. 

Prvi dio, sniman na jezeru Stechlinsee nadomak Berlina, snimljen je u visokoj rezoluciji insistirajući na ljepoti prirode koja na trenutke podsjeća na Moneta. Voda je bistra, kreće se sasvim lagano, povremeno uznemirena vjetrom ili nečijim kretanjem i poziva gledatelje da u nju zarone. Paralelno s ovim prizorima slušamo riječi. U Komljenovom Edenu još uvijek odzvanjaju različiti jezici. Reditelj koristi 9 različitih tekstova na nekoliko različitih jezika kako bi govorio o vodi. Likovi gotovo da ne razgovaraju u filmu. Oni recituju. Sve što potencijalno može štetiti u procesu sjedinjavanja gledatelja s atmosferom uklonjeno je iz filma. Film mora biti poput vode.

Fotografija se na sličan način preljeva kao i tekst. Prelaskom na drugi dio triptiha, vraćanjem u prošlost, u vrijeme San Manuela Buena, fotografija gubi na kvaliteti. Iz bistrine u kojoj smo započeli film, prelazimo u svijet zrnaste fotografije karakteristične za 16-mm kamere. I onda, pravimo još jeda korak, korak u budućnost u kom se ljudi kreću polako i koreografirano, a fotografija je bilježena na VHS. Prošlost je zamućenija nego sadašnjost, ali budućnost nam je još manje dohvatljiva. 

Komljen kroz tri vremena, tri jezera i barem dvije umjetnosti (film i književnost) govori o vodi i u praktičnom, ali i metafizičkom smislu. Svaka voda je mikrokosmos, kao i svaki film, ali ukoliko im pristupimo na pravi način, mogu za nas postati cijeli svijet.

Film Afterwater koji je svoju premijeru imao u programu Forum Berlinskog filmskog festivala, možete pogledati danas u 18:00 u Sali 3 Cineplexxa u Sarajevu.