U Kinoteci BiH od 01. do 04. decembra bit će održan 8. Viva film festival, međunarodni festival ekološkog, turističkog religijskog i omladinskog bh. filma.
Premijerom dokumentarnog filma TO JE TOMA, o popularnom pjevaču Tomi Zdravkoviću, u Kinoteci BiH u Sarajevu, bit će otvoren 8. VIVA film festival. U filmu reditelja Vladimira Ristića prikazani su brojni snimci i fotografije koje su nastale tokom karijere ovog legedarnog pjevača narodne muzike.
U filmu o Tomi, između ostalih, govore supruga Gordana Zdravković, menadžer Sadik Paja Pašić, novinar i pisac knjige o Tomi Zdravkoviću Nikola Kankaraš, muzičari Zoran Kalezić, Hasan Dudić, glumice Tanja Bošković, Danica Maksimovć…
Istoga dana publika će se moći podsjetiti i grad prix ostvaranja VIVA film festivala, filma NAŠE KORJENJE, francuskog reditelja Andrea Russela.
U okviru ovog izdanja Festivala sarajevskoj publici bit će prikazano 45 filmova iz 28 zemalja svijeta u kategorijama ekologija, religija, turizam i bh. omladinski film.
„Na konkurs je ove godine prijavljeno 1420 filmova, tako da je selektovano ukupno 12 sati kvalitetnog programa za ljubitelje dokumentarnog i kratkog metra“, rekao je umjetnički direktor bh. reditelj Ratko Orozović.
Sve projekcije bit će održane u Kinoteci BiH, ulaz je slobodan, a detaljan program sa satnicama projekcija možete pronaći na oficijalno portalu VIVA film festivala.