Prvi bosanskohercegovački dugometražni animirani film PTICE KAO MI / BIRDS LIKE US svjetsku premijeru imat će 5. maja u okviru takmičarskog programa prestižnog festivala animacije The Stuttgart International Festival of Animated Film (ITFS).
Film PTICE KAO MI inspirisan je knjigom "Govor ptica" Farida al-Din Muhamaad Attara, a režiju potpisuje Faruk Šabanović. On je na scenariju radio sa svjetski nagrađivanom scenaristicom Olivijom Hetreed i nagrađivanom producenticom Cat Villiers.

Na filmu BIRDS LIKE US radili su i svjetski popoznati umjetnici, među kojima su i dobitnici Oscara Jeremy Irons, Jim Broadbent, Alicia Vikander, koji su dali svoje glasove animiranim junacima. Snimanja su završena u tri navrata u londonskim studijima Warner Bros i Gold Crest.

Glumci koji su posudili glasove u bh. sinhroniziranoj verziji su Izudin Bajrović, Zana Marjanović, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Muhamed Hadžović, Alija Aljović, Boris Ler, Zoka Ćatić, Arma Tanović, Maja Salkić i Sanin Milavić.

Muziku za film potpisuju Timothy Bruzon i dobitnik šest Grammyja Peter Gabriel, koji je jedno od najvećih imena svjetske muzike sa više od 80 potpisa na filmovima. Sound design i sound mix je također rađen u Londonu, a vodio ga je Eilam Hoffman, čiji je tim osvojio dva Oscara za sound design i sound mix za film GRAVITY.

Sihronizaciju bh. verzije filma je vodila Amela Ćuhara koja je ujedno i korežiserka filma PTICE KAO MI. Mastering i Mix bh. verzije radili su Mirza Tahirović i Esad Rebihić iz sarajevskog studija "Chelia“.