Tataragić Elma
Tataragić Elma

Scenaristica, rediteljica i producentica

Elma Tataragić (1976) je scenaristica, profesorica scenarija i selektorica Sarajevo Film Festivala. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2001. Magistrirala je 2010. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a doktorsku disertaciju "Žanrovske i stilske karakteristike adaptacije književnog predloška za igrani film" odbranila je na istom fakultetu 2014. Na Sarajevo Film Festivalu angažovana je od samoga početka gdje sada radi kao selektorica glavnih takmičarskih programa te kao članica selekcionor odbora za CineLink Industry Days.

Sarađivala je na brojnim filmovima kao što su PRVO SMRTNO ISKUSTVO, SJEVER JE POLUDIO, DOBAR DAN ZA POSAO itd. Scenaristica je i producentica igranog filma SNIJEG, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu 2008. u programu Sedmica kritike te na preko 80 međunarodnih filmskih festival sa preko 30 nagrada. Vanredna profesorica je na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo na predmetima iz oblasti Scenarija te obavlja i funkciju Prodekanese za međunarodnu saradnju i naučno-umjetnički istraživački rad. Na Akademiji je tri puta dobila priznanje profesorice godine i to 2008., 2011., i 2019. godine.

Objavila je dvije knjige o scenaristici: "Stil filmskog scenarija" 2011. godine., te “Scenarij i filmska adaptacij” 2018. Dobitnica je nagrade Udruženja filmskih radnika BiH “Ivica Matić” 2008. i 2016. Scenaristica je filma KADA DAN NIJE IMAO IME koji je premijerno prikazan 2017. na filmskom festivalu u Berlinu, a postpisuje scenarij i režiju nagrađivanog kratkog filma SJEĆAM SE. 

Film BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJ za koji je pisala scenarij a u režiji Teone Mitevske imao je svjetsku premijeru u glavnoj konkurenciji filmskog festivalu u Berlinu 2019. Film ŠAVOVI za koji je također pisala scenarij, a u režiji Miroslava Terzića, također je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Berlinu u programu Panorama. Oba filma uspješno su putovala po svjetskim festivalima i osvojili brojne nagrade, među kojima su i one za najbolji scenarij. Film NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU u režiji Teone Mitevske, za koji je pisala scenarij, premijeru je imao u programu Horizonti Filmskog festivala u Veneciji, nakon čega je nastavio uspješan festivalski život, te je i odabran za kandidata za nagradu Oscar za Najbolji internacionalni film ispred Sjeverne Makedonije. Trenutno radi na razvoju scenarija za novi igrani film (NESAVRŠENO TIJELO), te na kratkom eksperimentalnom filmu SANJAM GUBIM, a piše i scenarije za nekoliko igranih TV serija. 

Od 2001. do 2019. godine obnašala funkciju generalnog sekretara Udruženja filmskih radnika BiH, a 2019. izabrana je za predsjednicu ovog Udruženja. Također, urednica je svih programa UFR.
 

Filmografija

2022 - NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU / NAJSREЌNIOT ČOVEK NA SVETOT - Dugometražni igrani film - (scenarij)

2019 - ŠAVOVI - Dugometražni igrani film - (scenarij)

2016 - SJEĆAM SE - Kratki igrani film - (režija, scenarij)

2011 - TJELESNA FUNKCIJA - Kratki igrani film - (konsultant na scenariju)

2010 - UNAZAD - Kratki igrani film - (konsultant na scenariju)

2008 - SNIJEG - Dugometražni igrani film - (producent, scenarij)

2003 - SJEVER JE POLUDIO - Kratki igrani film - (producent, scenarij)

2001 - PRVO SMRTNO ISKUSTVO - Kratki igrani film - (scenarij)

2000 - PLUS MINUS - Kratki igrani film - (režija, scenarij)

Ostali filmovi

2019 -  BOG POSTOJI I ZOVE SE PETRUNIJA, igrani (scenaristica) - Berlinale 2019 takmičarski program

2018 - DOBAR DAN ZA POSAO, igrani (mentorica na scenariju)

2017 - KADA DAN NIJE IMAO IME, igrani (scenaristica)

2013 - HOLIDAY AT THE SEASIDE, kratki (mentorica na scenariju)