Solomun Predrag
Solomun Predrag

Montažer

PREDRAG SOLOMUN rođen je 1972. u Bosanskom Petrovcu. Diplomirao je TV montažu na Akademiji umjetnosti u Banja Luci 2004. godine. Magistrirao je teoriju dramskih umjetnosti i medija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kojem trenutno završava svoj doktorski studij iz iste oblasti. Od 2006. godine predaje na predmetu Montaža na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, a trenutno obavlja i funkciju prodekana za nastavu na ovoj Akademiji. Od 1997. do 2006. godine radio je kao montažer na Radio-televiziji Republike Srpske, te na Bel televiziji. Jedan je od osnivača i potpredsjednik Asocijacije za vizualne umjetnosti FENIKS ART čiji je cilj da promovira filmsku kulturu, te da popularizira strip i fotografiju kao manje komercijalne vizualne umjetnosti. Direktor je programa Međunarodnog festivala animiranog filma BANJALUKA od 2008. godine.

Filmografija

2022 - POSLJEDNJI GLASOVI - Dugometražni dokumentarni film - (montaža), SESTRE - Kratki dokumentarni film - (dizajn zvuka, montaža, producent)

2021 - SUŽIVOT RAZLIÄŒITOSTI - Kratki dokumentarni film - (dizajn zvuka, montaža), VARDI - Kratki dokumentarni film - (producent)

2020 - KAPANJE NA KRUÅ EVOM BRDU - Kratki dokumentarni film - (dizajn zvuka, montaža, producent)

2019 - SRNA - Kratki dokumentarni film - (dizajn zvuka, montaža, scenografija)

2015 - SARAJEVO 1914 - Dugometražni dokumentarni film - (montaža), DAVNO SAM TI LEG'O - Kratki dokumentarni film - (montaža)

2011 - DA LI NAMJERAVATE DA ME LAŽETE? - Kratki dokumentarni film - (montaža)

Ostali filmovi

2010 - KAPLJICA, dječiji igrano-dokumentarni film(montaža);BANJA LUKA MOJ GRAD, dokumentarni film (režija i montaža)

2009 - TRI DANA MARAČAJA, dokumentarni (montaža); ZLOČIN U DRAKULIĆU, MOTIKAMA I ŠARGOVCU, dokumentarni (montaža)

2008 - VELIKA RIJEKA, dokumentarni (montaža); DOBRI LJUDI IZ DOBRILOVINE, dokumentarni (montaža); NIKOLICE U MEDNOJ, dokumentarni film (režija i montaža);

2007 - BANJA LUKA OTVORENI GRAD, dokumentarni (režija i montaža);

2006 - DOBRILOVINA, dokumentarni (montaža); BE VOLUNTEER BE IN, dokumentarni (režija i montaža);

2005 - PTICE BARDAČE, dokumentarni (montaža); PECIJA, dokumentarno-igrani (režija i montaža);

2004 - DROBLJENJE TIŠINE, dokumentarni (montaža); SKENDER I STOJANKA, dukumentarni (režija i montaža); ODLAZAK ŠAMPIONA, dokumentarni film (režija i montaža); BRANKO GOLUBIJEG SRCA (režija i montaža); ORA ET LABORA, dokumentarni film (režija i montaža);

2003 – ROMANSA, kratki (montaža);

2002 – ŽRTVA, kratki (montaža); LED, dokumentarni (montaža)

2001 – NA DNU, dokumentarni (montaža); ZNAK, kratki (montaža); OČI NA OBA SVIJETA, dokumentarni (montaža)