Purivatra Mirsad
Purivatra Mirsad

Producent

MIRSAD PURIVATRA je rođen u Sarajevu 1958. godine. Tokom osamdesetih godina(1980) radio je na Otvorenoj sceni Obala kao producent pozorišnih predstava, od kojih su najuspješnije bile "Tetovirano pozorište" i "Mjesečeva predstava". Tokom rata u Bosni i Hercegovini Obala je organizovala brojne izložbe bosanskohercegovačkih autora koje su prikazivane širom svijeta, a Otvorena scena Obala je u to vrijeme bila domaćin mnogih internacionalnih autora, kao što su Christian Boltanski, Annie Leibovitz, Sophie Ristelhueber,  Anthony Gormley itd., te inicirala rad ratnog kina, koje je prikazivalo ne samo uspješne filmove, nego i retrospektive filmskih festivala kao što su  Locarno i Edinburgh Film Festival. Godine 1995. Obala je ustanovila Sarajevo Film Festival koji je prerastao u jedan od najutjecajnijih filmskih festivala u Evropi. Mirsad Purivatra je bio i direktor Soros Fonda Otvoreno Društvo BiH (1994 – 1996); direktor BHRTV-a (1998-2000); generalni director BiH marketinške agencije MacCann Erickson (2000-2004). Danas je stalno zaposlen kao direktor  Sarajevo Film Festivala. Purivatra je bio i član žirija na mnogim festivalima kao što su Tribeca Film Festival, Berlinale Panorama, Taormina Film Festival itd. Trenutno predaje produkciju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Dobitnik je ordena Viteza iz Reda umjetnosti i književnosti (Chevalier de l'ordre des arts et des lettres)  Republike Francuske u maju 2008. Procent kratkih filmova snimanih u okviru projekta SARAJEVO GRAD FILMA od 2009. do 2013. godine.

Filmografija

2023 - SMRT DJEVOJČICE SA ŽIGICAMA - Dugometražni igrani film - (producent)

2021 - DESET U POLA - Dugometražni igrani film - (producent)

2020 - MALMKROG - Dugometražni igrani film - (producent), KONCENTRIŠI SE, BABA - Dugometražni igrani film - (producent)

2018 - DRVO DIVLJE KRUŠKE / AHLAT AĞACI - Dugometražni igrani film - (producent), DOBAR DAN ZA POSAO - Dugometražni igrani film - (producent)

2016 - SIERANEVADA - Dugometražni igrani film - (producent)

2014 - MOSTOVI SARAJEVA - Dugometražni igrani film - (producent)

2013 - KIÅ A U SARAJEVU - Kratki igrani film - (producent)

2011 - BILO JEDNOM U ANADOLIJI / BIR ZAMANLAR ANADOLU’DA - Dugometražni igrani film - (uloga), PRTLJAG - Kratki igrani film - (producent)

2010 - CIRKUS COLUMBIA - Dugometražni igrani film - (producent)