Prašović Gadžo Sanela
Prašović Gadžo Sanela

Reditelj

SANELA PRAŠOVIĆ GADŽO rođena je 1970. godine u Sarajevu. Doktorica je komunikacijskih nauka.

Od 1991. godine radila je kao novinarka i TV reporterka na TVSA, a od 1992. do 1995. godine i kao ratna reporterka na Televiziji Bosne i Hercegovine. U novinarskoj karijeri, radeći za TVBiH i FTV od 1995. do 2008. godine, uređivala je programske sadržaje, autorski potpisala mnoge dokumentarne filmove, bila dopisnica iz inozemstva, vodila i uređivala informativne dijaloške emisije.

Za rad je višestruko nagrađivana u zemlji i inozemstvu, od čega je bitno istaknuti nagrade „TV novinar godine u BiH“ 1999. godine, „Novinar godine u BiH“ 2015. godine, „Najbolja ratna TV reportaža“ 1999. godine, „Nagrada za najbolji dokumentarni film“ 2004. godine - za autorski film BANJALUČKA NE/PRAVDA. Njezin predan i posvećen rad UNDP i Švedska ambasada nagradili su priznanjem „Liderica za razvoj u BiH“ 2021. godine.

Od 2008. do 2018. godine radila je na poziciji izvršne i kreativne direktorice produkcijske kuće TIM System, a samostalno je kao PR konzultant bila angažirana za brojne institucije. Od 2018. do 2022. godine obnašala je dužnost članice Kolegija i zastupnice u Zastupničkome domu Parlamenta Federacije BIH, potpredsjednice Povjerenstva za informiranje i članice Povjerenstva za sigurnost.

Tijekom 2022. godine je kao redateljica za produkcijsku kuću TIM System i u koprodukciji sa BHRT-om snimila dokumentarno-igrani film SONJA. Film je podržan od Fondacije za kinematografiju i uvršten u službenu selekciju nekoliko istaknutih filmskih festivala te nagrađen u kategoriji najbolji dugometražni dokumentarni film na festivalima Future of Film Awards 2023 u Ohridu i 8 & HalFilm Awards u Rimu, a na istom festivalu je proglašena i najboljom redateljicom. Dokumentarni film SONJA je uvršten i u službene selekcije Balkan Panorama Film Festivala u Izmiru, Stockholm City Film Festivala, Jagran Film Festivala, kao i na nekoliko domaćih festivala.

Gostujući je predavač iz područja novinarstva, komunikacije, odnosa s javnošću i scenarija. Sudjelovala kao autorica na pet međunarodnih znanstvenih konferencija i jednoj domaćoj, te objavila šest znanstvenih radova.

Filmografija

2023 - SONJA - Dugometražni dokumentarni film - (režija)

Ostali filmovi

2023 - AVAGAR, AVAGAR TODU JA VIRNA - dokumentarni film (scenarij i režija)
2023 - BLAGO NASLIJEĐA - dokumentarni TV serijal (scenarij i režija)
2017 - SNAGA JE U ISTINI I PRAVDI - dokumentarni film (scenarij i režija)
2016 - PRAVA ŽENA - dokumentarni film (scenarij i režija)
2014 - PRIČA O NAMA - dokumentarni film (scenarij i režija)
2011 - TRADICIJA - dokumentarni film (scenarij i režija)
2010 - KORAČAMO ZAJEDNO - dokumentarni film (scenarij i režija)
2008 - VRIJEME JE ZA SANSKI MOST - dokumentarni film (scenarij i režija)
2006 - POVRATAK DO NADE - dokumentarni film (scenarij i režija)
2004 - ŠAĆIRBEY - dokumentarni film (scenarij i režija)
2004 - BANJALUČKA NE/PRAVDA - dokumentarni film (scenarij i režija)
2003 - CARLA  - dokumentarni film (scenarij i režija)
1999 - SVI JUGOSLAVENSKI NESPORAZUMI - dokumentarni film (scenarij i režija)