Muftić Emina
Muftić Emina

Glumica

Emina Muftić je bosanskohercegovačka teatarska, filmska, televizijska i radijska glumica, te profesorica na Univerzitetu u Sarajevu. Rođena je u Sarajevu, gdje je i diplomirala je na Odsjeku za glumu Akademije scenskih umjetnosti 1987. godine. Svoju bogatu profesionalnu teatarsku karijeru započela je kao članica ansambla Drame Narodnog pozorišta Subotica, te pozorišta u Bosanskoj Krajini. Slijede zapažene uloge u Kamernom teatru 55 u Sarajevu, čija članica ansambla postaje 1992. godine. Tijekom rata, Emina Muftić nastavlja, zajedno sa ostalim kolegama i kolegicama u Sarajevu pod opsadom, smiono raditi svoj posao. Tih ratnih godina, Emina Muftić osniva i kulturno-obrazovnu agenciju majki za pomoć djeci „Cvjetovi ljubavi“, preko koje je kulturni program izvođen u bolnicama, skloništima, školama, vrtićima i borbenim linijama. Od 1999. godine do danas, Emina Muftić sarađuje sa ansamblom Drame Narodnog pozorišta Sarajevo. Svoj angažman na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Muftić započinje 1994. godine, a od 2012. godine je redovna profesorica na predmetu Govor.
Pored brojnih teatarskih, filmskih i radijskih uloga, Emina Muftić je glumila u velikom broju televizijskih ostvarenja, poput serija PRIČE IZ FABRIKE, ALEKSA ŠANTIĆ, VIZA ZA BUDUĆNOST, CRNA HRONIKA, TATA I ZETOVI, LUD, ZBUNJEN, NORMALAN, TURETSKIY TRANZIT i IGRE PRIJESTOLJA.

Filmografija

2022 - AMANET - Dugometražni igrani film - (uloga)

2014 - SABINA K. - Dugometražni igrani film - (uloga)

2013 - JA SAM IZ KRAJINE, ZEMLJE KESTENA - Dugometražni igrani film - (uloga)

2012 - HALIMIN PUT - Dugometražni igrani film - (uloga)

2010 - JASMINA - Dugometražni igrani film - (uloga), OSTAVLJENI - Dugometražni igrani film - (uloga), BELVEDERE - Dugometražni igrani film - (uloga)

2009 - ŽENA U LJUBIČASTOM - Kratki igrani film - (uloga)

2006 - GRBAVICA - Dugometražni igrani film - (uloga), NEBO IZNAD KRAJOLIKA - Dugometražni igrani film - (uloga)

2003 - SJEVER JE POLUDIO - Kratki igrani film - (uloga)

2001 - PRVO SMRTNO ISKUSTVO - Kratki igrani film - (uloga)

1998 - NEOČEKIVANA ŠETNJA / LA PROMENADE INOPINÉE - Dugometražni igrani film - (uloga)

1982 - NASTOJANJE - Dugometražni igrani film - (uloga)