BH. filmovi na evropskim filmskim festivalima

BH. filmovi na evropskim filmskim festivalima

Udruženje filmskih radnika u Bosni i Hercegovini03.03.2017

Nakon uspješne prezentacije bosanskohercegovačkih filmova u Firenci, gdje je prikazano čak šest bh. filmova u okviru Balkan Florence Express koji je održan od 23. do 26. februara, bosanskohercegovački filmovi nastavljaju svoju uspješnu festivalsku turneju.

Svoj takmičarski program objavio je Sofia internacionalni filmski festival, koji će se održati u glavnom gradu Bugarske od 9. do 19. marta. U konkurenciji za najbolji kratki film u programu Best Festival Shorts našao se film Elme Tataragić SJEĆAM SE, a u okviru Balkanske konkurencije prikazat će se film WHEN THE DAY HAD NO NAME Teone Mitevske za koji scenarij potpisuje također scenaristica Elma Tataragić. Film SJEĆAM SE je rediteljski debi scenaristice Elme Tataragić. Film na ekperimentalan način govori o sjećanju, a snimljen je u Sarajevu prošle godine, a u glavnoj ulozi se našla Alena Džebo. Ovaj film prikazan je već u brojnim takmičarskim programima evropskih filmskih festivala, a Specijalno priznanje Kritike dobio je na Festivalu autorskog filma u Beogradu. 

U okviru programa FEST Forward 45. FEST-a u Beograda među 10 projekata, odabran je filmski projekat rediteljice i scenaristice Ines Tanović SIN. Program Fest Forwards sa nazivom Women in Film (Žene na filmu), ima posebni focus na igrane I dokumentarne projekte o ženama i/ili koje režiraju žene, a 10 odabranih  projekata takmičit će se za nagradu od 4.000 eura.

Tri bosanskohercegovačka filma ušla su u selekciju 22. Vilnius Film Festivala. Radi se ponovo o kratkom filmu autorice Elme Tataragić SJEĆAM SE u konkurenciji kratkog filma, o dokumentarnom filmu SCREAM FOR ME SARAJEVO Tarika Hodžića u dokumetarnom programu, i o bosanskohercegovačkoj koprodukciji SIERANEVADA Chiristi Puiua. Film rumunskog reditelja Cristi Puiua, SIERANEVADA premijeru je doživio  u Takmičarskom programu 69. Cannes Film Festivala. SCREAM FOR ME SARAJEVO je dokumentarni film koji govori o posjeti Brucea Dickinskona opkoljenom Sarajevu 1994. Film je osvojio je Specijalnu nagradu Žirija, Nagradu za ljudska prava, te Nagradu publike na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Najnoviji uspjeh ovog filma jeste da ga je EDN (European Documentary Network) odabrao za film mjeseca.

Sva tri filma prikazana su u prošlogodišnjem BH. Film programu Udruženja filmskih radnika BiH tokom Sarajevo Film Festivala.  22. izdanje Vilnius Film Festivala održat će se od 23. marta do 6. aprila.


Podijeli

pričajmo o filmuarhiva


PDF kataloga

BH FILM 2015 / 2016 BH FILM 2015 / 2016 Veličina:
1.98 MB
preuzmite

BH.FILM 2014 / 2015 BH.FILM 2014 / 2015 Veličina:
2.78 MB
preuzmite

BH.FILM 2012 / 2013 BH.FILM 2012 / 2013 Veličina:
6.7 MB
preuzmite

arhiva svih katalogaFilming Locations in
Bosnia and Herzegovina


filming locations in BiH