Fondacija za kinematografiju podržala nove bh. filmove

Fondacija za kinematografiju Sarajevo04.01.2016

Fondacija za kinematografiju je iz budžeta za 2015. godinu usmjerila 1 325 000 KM javnih sredstava u podršku 11 dugometražnih filmova, uključujući manjinske bh. koprodukcije i 8 kratkometražnih filmova domaćih autora,  kao i u razvoj 4 nova scenarija i filmska projekata domaćih autora.

Projekti podržani za produkciju između ostalih uključuju: Švedsko srce moje majke, novi film Adisa Bakrača smješten u bh. dijaspori, ambiciozno najavljenu – Baladu o Pišonji i Žugi Jasmina Durakovića, esejistički dokumentarac Harisa Pašovića - Nacionalna Geografija, Izbor za Miss zatvora dokumentarac Srđana Šarenca o zloglasnim zatvorima Rio De Janiera, istraživački dokumentarac o uticaju kompanije Mittal u Bosni i Hercegovini Dine Mustafića, Iskušenje, prvi animirani film Danisa Tanovića, manjinsku koprodukciju dugo najavljivanog Bodljikavog praseta Srđana Dragojevića, te nove filmove bh. autora sa hrvatskom adresom Bobe Jelčića  Sam samcat i dječijeg filma Moj je dida pao s Marsa, Marine Andree Škop.

Kako bi se kontinuirano podizala razina pripremljenosti projekata prijavljenih za sufinansiranje u fazi produkcije, Fondacija za Kinematografiju sprovodi program podrške razvoju scenarija i filmskih projekata kroz koji omogućava scenaristima, režiserima i producentima da dobiju jednokratnu finansijsku podršku za razvoj novih filmskih projekata.
Tako razvijeni projekti postaju konkurentniji pri natjecanju za produkcijaska sredstava što potvrđuje činjenica da se među podržanim projektima redovno nalaze projekti prethodno podržani u fazi razvoja. Ova vrsta podrška je dodjeljena između ostalih Namiku Kabilu i Josipu Mlakiću za razvoj novih scenarija, te Udruženju Centar za savremenu umjetnost za razvoj debitantskog dugometražnog igranog projekta pod nazivom Alfa dobitice nagrade za najbolji kratki film Evropske filmske akademije, Une Gunjak.

Žiri u sastavu Slaven Knezović (Predsjednik žirija), Marko Mikulić, Milenko Prstojević, Elmir Huremović i Arijana Saračević Helać zasjedao je u Sarajevu tokom 22. i 23. decembra 2015. Žiri je Upravnom odboru za podršku predložio 21 novi projekat, dok još 2 podržana projekta spadaju u kategoriju već ugoverenih projekta predloženih na ranijim konkursima Fondacije.
 

Odluku o izboru korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju po provedenom Javnom pozivu za izbor korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju za  pozicije sufinansiranja komplementarnih djelatnosti za 2015. godinu i Odluku o izboru korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju za pozicije sufinansiranja filmskih projekata za 2015. godinu preuzmite ovdje.