Odabran žiri koji će vršiti odabir projekata prijavljenih na konkurs Fondacije za kinematografiju za 2015.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo30.11.2015

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju i predstavnici Federalnog ministarstva kulture i sporta, nakon sprovedenog javnog poziva odabrali su članove stručnog žirija zaduženog za odabir projekata pristiglih na konkurs Fondacije za 2015.
Imenovan je stručni žiri u sastavu: Slaven Knezović glumac i producent iz Mostara, Marko Mikulić novinar i producent iz Širokog Brijega, Milenko Prstojević TV producent iz Sarajeva, Elmir Huremović producent iz Tuzle i Arijana Saračević Helać, novinarka i TV autorica iz Sarajeva.

''Uloga stručnog žirija u procesu dodjele javnih sredstava filmskim projektima je ključna za osiguranje transparentnog i odgovornog odlučivanja u Fondaciji za kinematografiju. Odabir članova žirija putem javnog poziva je već ustaljena praksa koja je značajno proširila krug stručnih ljudi uključenih u donošenje odluka. Ove godine imali smo 9 prijava za članstvo u žiriju, što je na nivou prethodnih godina, no smatramo da bi taj broj ipak trebao biti nešto veći kako bi u potpunosti mogli uzeti u obzir sve kriterije, a to su: stručnost, profesionalna i regionalna raznolikost, te spolna ravnopravnost", kazao je Jovan Marjanović, v.d. predsjednika UO Fondacije.

Na konkurs za podršku proizvodnji i razvoju prijavljena su 54 projekta, tek nešto manje od rekordnih 57 prošle godine. Riječ je o 38 projekata dugometražnog i 16 kratkometražnog filma u obje kategorije (proizvodnja i razvoj). Prijave uključuju različite filmske forme, igrane, dokumentarne, animirane filmove, mikro i visoko budžetske filmove, te veliki broj kako afirmisanih tako i novih autorskih imena iz cijele zemlje.

''Konkurencija je zaista velika. Administrativno- pravna komisija Fondacije i članovi žirija već su pristupili analizi prijava, radni sastanak je zakazan za drugu polovicu prosinca, nakon čega ćemo odmah objaviti rezultate. Proces i kriteriji odabira su vrlo jasni i objavljeni na našoj web stranici", rekao je Ivo Čolak,član UO Fondacije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osnovala je Fondaciju za kinematografiju 2002. godine, od kada Fondacija djeluje u sklopu Ministarsva kulture i sporta Federacije BiH sa ciljem pružanja finansijske potpore razvoju kinematografije u Bosni i Hercegovini. Do danas je iz Fondacije podržano preko 220 višestruko nagrađivanih i vrlo gledanih BH filmova, uključujući izuzetno uspješne dugometražne igrane naslove kao što su GORI VATRA Pjera Žalice, LJETO U ZLATNOJ DOLINI Srđana Vuletića, GRBAVICA i NA PUTU Jasmile Žbanić, SNIJEG i DJECA Aide Begić, CIRKUS COLUMBIA i EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA Danisa Tanovića, SA MAMOM Faruka Lončarevića, NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA Ines Tanović, te brojne domaće i međunarodne filmske festivale i manifestacije poput Sarajevo Film Festivala i koprodukcijskog marketa CineLink, Mediteran Film Festivala i projekata Udruženja filmskih radnika BiH. Fondacija za kinematografiju je jedino javno tijelo u BiH specijalizovano za kinematografiju, te djeluje kao krovna institucija ove privredne i umjetničke grane.