Objavljeni rezultati konkursa i javnog poziva Fondacije za kinematografiju za 2014.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo26.12.2014

Fondacija za kinematografiju podržala je produkciju 6 novih bosankohercegovackih dugometrazanih filmova, 7 kratkometraznih filmova, te 3 manjinske bh. koprodukcije. Podržan je i razvoj scenarija i projekata za 6 novih dugometražnih filmova. Medju podržanim su novi projekti nekih od najznačajnih domaćih autora kao što su Aida Begić, Jasmila Žbanić i Nedžad Begović, ali i velikog broja debitanata na filmu pogotovo u kategoriji kratkometražnog filma. Odabrani projekti donose širok dijapazon tema, žanrova, tehinka i autorskih i producetskih pristupa: od sarajevskog atentata do Srebrenice,od hercegovačke gange do koncerta Bruce Dickinsona u opkoljenom Sarajevu, u igranoj, dokumetarnoj i animiranoj formi, od mikro budžetskih do za naše prilike visoko budžetskih projekata.

Na konkurs za podrsku proizvodnji i razvoju bio je prijavljen do sada rekordni broj od 58 projekata.

Članovi žirija za odabir projekata bili su Miroslav Mandić, režiser (Predsjednik), Adis Bakrač, režiser, Sead Kreševljaković, filmski producent, Nebojša Jovanović, filmski teoretičar i Josip Blažević, producent.

Jovan Marjanovic V.D. Predsjednika Fondacije: ‘’Raduje nas veliki broj izuzetno kvalitetnih prijedloga jer ukazuju na vitalnost bh. kinematografije, međutim finansijski, pravni i ljudski kapaciteti Fondacije moraju se značajno poboljšati kako bi mogli pratiti i dalje razvijati bh. kinematografiju koja iako sa drastično smanjenom javnom podrškom ipod ogromnim pritiskom tržišta i dalje predstavlja jedan od vodećih bh. izvoznih proizvoda.’’

Inicijalni budzet Fondacije za kinematografiju za 2014 bio je 2.000.000,00 KM,  prvobitno je smanjen za 430.000,00 KM nakon majskih poplava, ali je Ministarstvo kulture i sporta FBiH na kraju godine uspjelo da obezbjedi još 60.000,00 KM, tako da je konačni budžet Fondacije za kinematografiju za 2014. po posljednjoj odluci Vlade FBiH iznosio 1.630.000,00 KM. Ukupno 1.525.000,00 KM investirano je u bh. kinematografiju kroz konkurs za podrsku proizvodnji i razvoju i javni poziv za podrsku komplementarnim djelatnostima. Od toga je 1.237.425,37 KM namjenjeno produkciji, a 287.574,63KM komplementarnim djelatnostima kao sto su festivali, promocija bh. Film u inostranstvu, studentski filmovi, stručno usavršavanje i sl. ostatak sredstava otpada na servisne troskove Fondacije.

Spisak svih rezultata je na web stranici Fondacije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osnovala je Fondaciju za kinematografiju 2002. godine, od kada Fondacija djeluje u sklopu Ministarsva kulture i sporta Federacije BiH sa ciljem pružanja finansijske potpore razvoju kinematografije u Bosni i Hercegovini. Do danas je iz Fondacije podržano preko 200 višestruko nagrađivanih i vrlo gledanih BH filmova, uključujući izuzetno uspješne dugometražne igrane naslove kao što su GORI VATRA Pjera Žalice, LJETO U ZLATNOJ DOLINI Srđana Vuletića, GRBAVICA, Jasmile Žbanić, DJECA Aide Begić i EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA Danisa Tanovića, te brojne domaće i međunarodne filmske festivale i manifestacije poput Sarajevo Film Festivala i koprodukcijskog marketa CineLink, Mediteran Film Festivala i projekata Udruženja filmskih radnika BiH. Fondacija za kinematografiju je jedino javno tijelo u BiH specijalizovano za kinematografiju, te djeluje kao krovna institucija ove privredne i umjetničke grane.

Odluke Fondacije dostupne ovdje