Udruženje filmskih radnika BiH sa zadovoljstvom obavještava ljubitelje sedme umjetnosti, da je BiH učesnica ovogodišnjeg European Film Challengea. Projekat, koji se ove godine održava po drugi put, sačinjen je iz tri dijela, koji gledanje evropskih filmova nagrađuje odlaskom na prestižne filmske festivale - u Berlin, Cannes ili Veneciju.

Uz podršku MEDIA fonda (Creative Europe), Udruženje filmskih radnika BiH ove godine je postalo ponosni partner European Film Challenge, koji na zanimljiv i savremen načinom promovira evropski film, ali i gledanje filmova u kinima. Kina širom BiH su, također, prepoznala značaj ovog filmskog izazova i pokazala interesovanje za učešće u njemu.

Prvi dio European Film Challenge-a trajat će od 14. oktobra do 10. decembra, nakon kojeg će svaka od zemlja učesnica objaviti svog pobjednika. Pobjednikom može postati svaka punoljetna osoba, koja je sakupila bodove gledajući, na legalnim platformama, filmove producirane u zemljama članicama EU, učesnicama u MEDIA projektu (Island, Norveška, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Gruzija, Moldavija, Makedonija, Srbija i Ukrajina) i Švicarskoj. 

U prvom izazovu pobjednik sa najvećim  broj bodova može si osigurati odlazak na Berlinale, uz plaćene troškove prijevoza, smještaja, kao i mogućnost praćenja projekcija na ovom festivalu.

Više o pravilima izazova i načinu učestvovanja, uskoro ćete moći pročitati na FB stranici European Film Challenge BiH.