Početkom ove sedmice u Hrvatskoj je počelo snimanje filma JAHAČI (JEZDECA), koji prema scenariju Borisa Grgurovića režira Dominik Mencej. Film je koprodukcija Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
JAHAČI je road-movie koji donosi priču o dvojici seoskih mladića koji, inspirisani filmom GOLI U SEDLU, prepravljaju svoje Tomose i kreću na put iz Slovenije do marijanskog svetišta Međugorje - Anton u nadi da će zadiviti djevojku u koju je zaljubljen, a Tomaž u potrazi za odgovorima za svoje religijske vizije.
Glavne uloge u filmu tumače mlade glumačke zvijezde iz Slovenije Timon Šturbej i Petja Labovič, te Nikola Kojo kojem je povjerena uloga bajkera Petera koji predstavlja neku vrstu mentorske, očinske figure.
Iz BiH učestvuju glumci Elma Juković, Davor Janjić, Slaven Knezović, te kompozitor filmske muzike Dado Džihan.
Projekt se realizuje u koprodukciji kompanija Staragara (Slovenija), Novi Film (BiH), Sense Production (Srbija) i Antitalent (Hrvatska), a podržali su ga Slovenski filmski centar, studio VIBA Film, Radio-televizija Slovenije, Filmski centar Srbije i Fondacija za kinematografiju Sarajevo. Razvoj projekta podržala je i Kreativna Evropa programima MEDIA i RE-ACT.
Bh. producent filma JAHAČI je Srđan Šarenac ispred producentske kuće Novi Film. 
Film će premijerno biti prikazan 2020. godine.