Drugi dan BH Film programa započinje u 12:30 u Sali 5 multipleksa Cinema City slotom od 3 dokumentarna filma.

JAUCI SA ZMIJANJA, Branka Lazića, dokumentarni film o zmijanjskom zboru koji se održava posljednje nedjelje avgusta već pedeset godina i nosi ime srpskog pisca i borca za slobodu Petra Kočića, doživjet će danas svoju svjetsku premijeru. 

U istom slotu moći ćete pogledati bosansku premijeru filma S RUBA PAMETI Milane Majar, o porodici razdvojenoj ratom u Sirji, a nakon toga i RANJENO ZLATO, Mustafe Hadžiibrahimovića. Ovaj film, koji će u BH Film programu doživjeti regionalnu premijeru govori o članovima reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci.

 

Nakon prvog slota dokumentarnih filmova, u 14:45 u Sali 4 multipleksa Cinema City, moći ćete pogledati izbor srednjoškolskih filmova u trajanju od 104 minute. Pridružite nam se i pogledajte:

MOJ KOMŠIJA DAMIR, Aldin Sarić, 4 min

EMA, Medina Mehić, Emina Dostović, Ema Šehić, Aldin Sarić, 15 min

BOOMERANG, Ejla Patak, Berina Muhović, 13 min

EMIRAN, Azra Hodžić, 30 min

HINJA, Erik Bajraktarević, 5 min

PIJANA NOĆ, Nedim Šegalo, 14 min

PROVALA, Armin Skenderagić, 4 min

ŠTA JE LJUBAV, Zana Kadić, 13 min

VRAĆANJE, Kalabić Ena, 6 min

 

U 15:00 se program ponovo na kratko seli u House of Shorts u Art kinu Kriterion. Drugi dan Programa imat ćete priliku pogledati tri kratka filma, od kojih je prvi prikazan na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu. Dođite u House of Shorts i pogledajte:

JEŽEVA KUĆICA, Eva Cvijanović, 10 min

SNIJEG ZA VODU, Christopher Villiers, 15 min

KINESKI ZID, Aleksandra Odić, 36 min

 

U 16:45 u Sali 4 multipleksa Cinema City moći ćete dugometražni dokumentarni film Zorana Pavljaševića SAN O KRUGOVIMA, priču o tuzlanskim olimpijcima u kojem se akteri prisjećaju trenutaka iz svojih bogatih sportskih karijera i učešća na Olimpijskim igrama.

 

U 20:00 u Sali 4 multipleksa Cinema City moći ćete pogledati najnoviji dokumentarni film Nedžada Begovića SVUKUDA, kreaciju koja svjesno propituje mogućnosti filmskog izraza. Reditelj se trudi, u ovom filmu, napraviti najdalji uklon od svega onoga što podrazumijevamo u filmu, trudeći se da se i dalje sve doima običnim i tačnim, razumljivim, bez velikih skrivenih ideja, i bliskim svakodnevnom životu.

 

Drugi dan BH film programa završavamo sa čak dvije projekce u 22:00 u multipleksu Cinema City! 

Svjetsku premijeru dokumentarnog filma Emira Z. Kapetanovića i Seada Kreševljakovića NEPRIJATELJI, o dvojici neprijateljskih vojnika koji se sreću nakon rata, postaju dobri prijatelji i pokreću zajednički posao, dajući primjer zajedničkog života i oprosta, pogledajte u sali 4 multipleksa Cinema City.

Regionalnu premijeru dugog igranog filma POSLJEDNJA BARIJERA Jasmina Durakovića, o austrijskom reporteru koji na zabarikadiranim granicama Evrope sreće dvije djevojke, izbjeglice iz Sirije, moći ćete pogledati u Sali 1.