TAKE ME SOMEWHERE NICE Ene Sendijarević, koji je svoju premijeru doživio na Filmskom festival u Roterdamu, nakon projekcije u Takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala, sutra će biti prikazan i u BH Film programu u 20:00.

Priča o Almi (Sara Luna Zorić), djevojci na pragu zrelosti koja se vraća u Bosnu i Hercegovinu, iz Holandije u kojoj živi, kako bi obišla bolesnog oca, u svojoj je suštini priča o potrazi za identitetom i pokušaju povezivanja sa jednim prostorom koji se čini stoljećima udaljen. 

Potraga, karakteristična za drugu generaciju Bosanaca i Hercegovaca u egzilu, urađena je u ritmu generacije kojoj pripada. Almin rođak Emir (Ernad Prnjavorac) i njegov drug Denis (Lazar Dragojević) provode vrijeme izgubljeni u vrelim danima sarajevskog ljeta bez ikakve stvarne želje da se pomjere. Njihova letargija na momente prelazi čak i na Almu, pa tako i na filmsku sliku mijenjajući i kadrove, u kojima su likovi do maloprije bili suprotstavljeni, u simetrične kadrove u kojima likovi postaju ogledalo jedni drugima.

TAKE ME SOMEWHERE NICE ne prati samo sve krivine na putu od Holandije, preko Sarajeva do Podveležja, nego i emocionalna stanja kroz koja Alma prolazi stilski se prilagođavajući svemu – od dosade, preko inata, pijanstva, pa sve do bar djelimičnog razumijevanja komplikovanih mreža identiteta sa kojim će se morati nositi cijeli život.

 

Režija i scenarij: Ena Sendijarevic 

Direktor fotografije: Emo Weemhoff 

Igraju: Sara Luna Zorić, Lazar Dragojević, Ernad Prnjavorac, Sanja Burić, Jasna Ðuričić, Mario Knezović, Emir Hadžihafizbegović, Ivana Vojinović

Montaža: Lot Rossmark 

Muzika: Ella van der Woude 

Zvuk: Vincent Sinceretti 

Kostimografija: Nedda Nagel, Hatidza Nuhic 

Scenografija: Myrte Beltman 

Produkcija: Pupkin u koprodukciji sa SCCA/pro.ba i VPRO