Treći dan BH Film programa publika će imati priliku pogledati 3 svjetske i 2 regionalne premijere, te pogledati prva dva filma iz BH Studentskog takmičarskog programa.

Dan započinje u 12:30 u Sali 5 multipleksa Cinema City svjetskom premijerom ekološkog dokumentarnog filmom KRIVI PUT Nisveta Hrustića nakon kojeg će biti prikazan dokumentarni film IGRA ŽMIRE Feđe Ibrišimovića, intimna priča o bračnom paru koji godinama pokušava dobiti dijete.

Treći dan nastavljamo prikazivanjem dokumentarnih filmova. U 14:45 u Sali 4 multipleksa Cinema City, moći ćete pogledati četvrti slot dokumentarnih filmova u sklopu kog će biti prikazan dokumentarni film DVIJE ŠKOLE Srđana Šarenca o poznatoj Travničkoj gimnaziji koja danas funkcionira po principu "dvije škole pod jednim krovom". Drugi dokumentarni film u ovom slotu je kratki dokumentarni film POSLJEDNJE RABADŽIJE Novaka Knežića o jednom od najtežih poslova koji obavljaju ljudi i volovi – izvlačenju trupaca iz šume na nepristupačnim terenima.

BH Studentski takmičarski program počinje u 15:00 u sklopu House of Shorts u Art kinu Kriterion. Prvi film koji će biti prikazan je ČISTOĆA Nevena Samardžića, film o Fudi koji nakon što mu se predozira prijatelj pokušava dovesti u red svoj život.

Nakon njega, moći ćete pogledait ZIMSKO SUNCE Pilar Palomero o Nani i Dedi koji moraju provoditi vrijeme kod porodice u Sarajevu dok čekaju Naninu operaciju.

U 16:45 u Sali 4 multipleksa Cinema City bit će upriličena svjetska premijera filma SARAJEVO SONGS OF WOE Freda Kelemena. Ovaj triptih sastavljen od “Plave balade za ljubavnike”, “Plavog psalma za vukove” i “Plavog Ronda za preživjele” gradi univerzalni mozaik života u Sarajevu

U Sali 4 multipleksa Cinema City u 20:00 moći ćete pogledati regionalnu premijeru filma 3 ŽENE OR (WAKING UP FROM MY BOSNIAN DREAM) Sergija Floresa Thorija, film o tri mlade žene koje u isto vrijeme žive u Sarajevu u potpuno različitim uslovima.

Treći dan BH film programa završavamo dokumentarnim filmom IZ TAME. GRADOVI POSLIJE RATA Francesca Releasa, koji otkriva dušu četiri grada čija imena asociraju na uništenje i bol iz 90-ih: Sarajevo, Bejrut, Kigali i Medellín.