Već 6. godinu za redom Udruženje filmskih radnika BiH pod okriljem BH Film programa organizira takmičarski program u sklopu kog publika ima priliku pogledati najbolje filmove sa bosansko-hercegovačkih filmskih fakulteta i akademija.

Sutra, u ponedjeljak 14.08, imat ćemo priliku pogledati dva filma (ČISTOĆA u režiji Nevena Samardžića i ZIMSKO SUNCE Pilar Palomero) u sklopu Studentskog programa BH Filma u 15:00 u Art kinu Kriterion.

Oba filma, iako naizgled u potpunosti različita, bave se savremenim životom u Bosni i Hercegovini prikazujući dvije marginalizirane skupine u toliko sličnom prostoru socijalističkih blokova.

ČISTOĆA, Samardžićev diplomski film na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, je priča o Fudi koji, nakon što mu se prijatelj predozira, pokušava popraviti svoj život, očistiti se od droge i pomiriti sa ljudima koje je znao ranije. Fudo brzo saznaje da je povratak u društvo teži nego što je mislio.

Pilar Palomero, studentica Sarajevo Film Academy, okreće se svijetu starijih ljudi koji se u gradu počinju osjećati suvišnim, ali su primorani vraćati se u njega zbog medicinske skrbi u filmu ZIMSKO SUNCE. Nana i Dedo vole svoju porodicu, ali život u Sarajevu, u iščekivanju Nanine operacije je dosadan i isprazan.