Takmičarski program – kratki film

Takmičarski program – kratki film od svog osnivanja služi kao najvažnija platforma za otkrivanje i promociju novih regionalnih autora. Iako ograničena trajanjem, ova forma pruža mnogostruke mogućnosti u rediteljskom izrazu i donosi mnoštvo različitih priča, te se u svijetu filma smatra za autorski najslobodniji oblik filmskog izražaja. 


Posljednjih godina, primijetan je i kvalitativni i kvantitativni skok u regionalnoj produkciji kratkog filma. Tako je ove godine prijavljeno blizu 500 kratkih filmova od kojih ćemo u okviru Takmičarskog programa – kratki film prikazati najboljih 10, i to 2 regionalne, 4 međunarodne i 4 svjetske premijere.

Pročitajte više

Takmičarski program – studentski film

Takmičarski program – studentski film novi je program Sarajevo Film Festivala, a osmišljen je sa ciljem da promoviše filmove studenata iz regionalnih filmskih škola, fakulteta i umjetničkih akademija. Više od trećine pristiglih filmova u kategoriji kratkog filma nastali su kao studentski rad, što potvrđuje potrebu za ovim programom. Sa ovom dodatnom sekcijom Sarajevo Film Festival kao festival otkrića, pruža novu platformu za usavršavanje mladih, talentovanih i budućih filmskih profesionalaca istovremeno zaokružujući sam Takmičarski program. 

Takmičarski program – studentski film je fokusiran na igrane, dokumentarne i animirane filmove do 60 minuta koji su nastali u okviru nastavnog procesa regionalnih filmskih škola, a u ovogodišnjoj selekciji našlo se 13 najboljih studentskih filmova iz regije i 3 filma van konkurencije gostujuće Sam Sipiegel  škole za film i televiziju, Jerusalem.

Studenski filmovi su u konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film.

Pročitajte više