Uhodana ekipa Kadar filma iz Širokog Brijega i ove godine u programu BH film predstavlja jedan od svojih dokumentarnih fllmova. RADIO GANGA u režiji Zdenka Jurilja prati Tomu, voditelja na radio Grudama koji osim svog posla, ima i zanimljiv hobi – pokušava zabilježiti što više gangi i sačuvati ih za buduće generacije. 

Duhoviti i ponekad nekorektni Tomo utjelovljuje sav apsurd života u kamenitom dijelu naše države u kom vodi svoju radio emisiju. Njegovi slušatelji su pretežno stariji ljudi koji žive po nekim starim konceptima; oni nikad nemaju novca, ali jedu neku od najkvalitetnije hrane u Evropi; oni se stalno na nešto žale, ali žive posebnu vrstu slobode.

Reditelj ne izbjegava sve vrste kontroverzi koje proizlaze iz Tominog lika. Isto kao što Tomo zna da bi loše izabran hit dana mogao stvoriti problem u Imotskom, odakle dolazi, tako i Jurilj zna da bi isto mogli zamjeriti njegovom dokumentarcu i i dalje pušta Tomine izjave u cijelosti siguran u to da njegovog lika i prostor iz koga dolazi samo na taj način možemo istinski razumjeti.

Za ljubitelje gange, ovaj dokumentarac ima još jednu, dodanu vrijednost – u njemu se nalazi nekoliko autentičnih gangi koje izvode Tomine slušateljice i prijateljice. Posjete selu ili pak staračkom domu, sastavni su dio onoga što on radi. Za one koji nisu toliki ljubitelji gange, ovaj dio priče ipak nosi zanimljiva pitanja – šta je naša nematerijalna baština i šta bismo morali učiniti da je sačuvamo čak i ako to nije tip umjetničkog izražaja koji je nama lično bitan.